Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Tidenes beste stuper!

Olbergsveen, LS Kristiansand 1979

Jan Erik Olbergsveen er eneste skytter med 4 seiere på stuperen under Landsskytterstevnet.

I følge ham selv begynte han med hurtigskyting det øyeblikket han startet med skyting. Han har vunnet både stangen og felthurtigskytingen på Landsskytterstevnet flere ganger og er mestvinnende med 4 seire totalt på stuperen. En prestasjon han foreløpig er alene om. Seirene i felthurtig kom i perioden 1968 – 1985. Han tok Raufosspokalen til odel og eie etter sin tredje seier i 1974. Hans personlige rekord på stuperen er 6,9 sek, en tid som holder seg godt i dag også.

Vi tar kontakt for å høre litt om hvordan hurtigskytingen foregikk i glansdagene på 60-, 70- og 80-tallet.

Finn Amundsen var den store drivkraften og forbildet for svært mange på den tiden, også for Jan Erik Olbergsveen. Til tross for at man ikke hadde Texas-finaler var det mye oppmerksomhet rundt de beste når de kom inn for å skyte stang eller stuper. Siden det ikke var finaler den gang så var de store høydepunktene hvis det ble omskyting. Da var det nesten alltid fullt rundt standplass.

Hvordan var statusen i disse øvelsene? Hadde dere et godt stevnetilbud?

Det var generelt mange anledninger for å skyte stang eller stuper ellers i sesongen. Og stuper’n kom også i andre varianter. Blant annet en hvor du må skyte et treff i hver stilling… Vanskelighetsgraden var kanskje noe lettere på stangen med skyting på 1/3 selvanviser på både kort- og langhold på stanga. Avstand henholdsvis på ca 200 og 300 meter. Men selvanviserne manglet ofte bakgrunn og var bare satt ut i terrenget. Og standplassene var litt ymse enkelte ganger. På stuperen var nok vanskelighetsgraden i forhold til vinkler og avstander ganske likt som i dag. Statusen var det ingenting å si på med store profiler som Ese, Medås og Amundsen i manesjen. Stort sett alle skjøt disse øvelsene.

Hva var din strategi på stangen, antall skudd?

Jeg skjøt alltid 16 skudd. Også når skytetiden kun var 20 sekunder. Den regelen ødela nok mye for meg for det ble litt for mye ”Texas” med 16 skudd på så kort tid… Men har en personlig rekorder på 25 treff på 20 sekunder og 27 treff på 25 sekunder.

 

Hva synes du om at vi nå får en egen Norgescup i stang og stuper?

Flott med en egen cup for hurtigskytterne, endelig!

 

Bildet er fra stangen på landsskytterstevnet i Kristiansand, 1979, hvor fotografen fra Østlendingen greier å ta bilde mens Jan Erik Olbergsveen har to hylser i lufta samtidig.