Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Alvdal skytterlag
i Nord-Østerdal skyttersamlag

Historien om et bilde

1976. Daværende formann Per Dalåsen gratulerer vinneren av Alvdalsstevnet bane Atle Schanke, Ørlendingen med seieren og aksje i vandrepokalen

Under en spontan men nødvendig opprydning på kontoret til webansvarlig Hans Sollid kom det fram et bilde som vakte interesse . Dette utløste undersøkelser som igjen ga resultater. Saken er ikke helt ferdig. Det kommer en serie med bilder etter hvert.

Bildet var nemlig av Per Dalåsen som gratulerer vinneren av Alvdalsstevnet med favnen full av vandrepokal og seierstrofe - HED-OPPs flotte kobberkjele.

Spørsmålet var da: hvilket år skedde dette?

Undersøkelser på vårt lager avdekket at året var 1977 da Atle Schanke, Ørlendingen vant Alvdalsstevnet med 335. Gratulanten Per Dalåsen var da det en den gang kalte formann i Alvdal skytterlag.

 Men han kunne erindre at han året etter (1977)  vant Alvdalsstevnet bane, forøvrig den eneste skytter som har representert Alvdal som har vunnet dette store stevnet.

Harde bud

Konkurransen har allltid vært knallhard og det å ta en aksje i vandrepokalene på Alvdalsstevnet eller Trippelstevnet i Alvdal heter, har alltid blitt regnet som en betydeløig prestasjon. Ikke en gang vår eminente skytterkonge Ingvar Brohaug klarte dette. Dette året (1976) kom vinneren Atle Schanke til spissen for en fryktinngydende gjeng fra Ørlendingen som hadde tatt den lange vegen fra Ørlandet. Det var ikke smågutter de hadde å slå i bordet med, her nevnes foruten Atle Schanke også hans bros Knut H Schanke, Tore Reksterberg, Magnar Olafsen og ikke minst Narve Nesset som ble skytterprins på Lesja 1985

Ei liste manglet

Men alt dette gjorde at vi måtte etterlyse lista over alle de som hadde aksjer i de vandrepokalene som alltid har fulg Alvdalsstevnet bane. Men vi fant inga liste for perioden før 1988! 

Da var det å ta et djupdykk i arkivet og finn resltatene fra Alvdalsstevnet 1987 fordi dette måtte være året da den første pokalen gikk ut. Vi hadde nemlig komplette lister over aksjevinnere fom 1988. I denne resultatlista framkom Asbjørn Grenstad som vinner av pokalen til odel og eie i 1987. Da var det enkelt å ta en tlf. til Asbjørn og det tok ikke lang tid før han hadde pokalen i klypa og kunne referere samltlige aksjevinnere i perioden 1975-1987.

Asbjørn Grenstad

Den samme Asbjørn var i denne perioden 84-87 helt på toppp med tre stevneseire på Alvdal på fire år. Han vant i 1984 - 332, 1986 - 336 og i 1987 - 337. Poengsummen dette siste året var den høgste i perioden der Hans Lundberg, Sørskogbygda tar andreplassen med sine 336 i 1982.

Banerekord

Tar vi samlige aksje- og dermed stevnevinnere under ett, må vi nevne at banerekorden er 349 og innehas av denne kvartetten Hans Bakken - 2004,   Edvin Aamot - 2006, Kim Andre Annestad Lund - 2009 og 2014 ( vandrepokalen til odel og eie)  og Daniel Sørli 2016. Som det framgår av denne lista er det ikke smågutter vi her har å slå i bordet med.

"Kongen på haugen"

Men uten forklleinelse for nopen kan en vel si at det er Kim Andre som er "kongen på haugen" når det gjelder Alvdalsstevnet bane og Trippelstevnene Alvdal-Tynset-Lonås forøvrig. Kim Andre vant jo sammenlagt tre år på rad - 2013-14-15. Da han vant i 2015 satte han også ny rekord med 1045. 

Litt av ei liste

Komplett liste for akksjevinnerne og pokalvinnere for Alvdalsstevnet bane for perioden 1975-2019 finner du her.