Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Ferdigheter - konsentrasjon

Konsentrasjon kan beskrives som å rette oppmerksomheten mot et begrenset område eller et bestemt mål.

Konsentrasjon

Konsentrasjon kan beskrives som å rette oppmerksomheten mot et begrenset område eller et bestemt mål. Dette fører til at utøveren fokuserer på oppgaven og fortrenger andre forstyrrende elementer. Direkte oversatt betyr konsentrasjon; ”Mot sentrum”. Dette er absolutt en fordel i skyting, der en helst skal treffe nettopp i sentrum.

Som en følge av at sansene skjerpes når man konsentrerer seg, vil sanseoppfatningen gradvis bli raskere og bedre. Man kan altså trene opp og bedre sin konsentrasjonsevne. Konsentrasjonen trenes faktisk i en hver situasjon der tankeprosessen er fokusert på en oppgave, og omverdenen lukkes ute; - om man leser en bok, løser kryssord, spiller Playstation eller andre spill, når man pugger, trener teknikk i idrett m.m.

Pr. definisjon har vi idretter som kalles ”konsentrasjonsidretter”. Her finner man foreksempel: Curling, bowling, golf og skyting. Men i all idrett kreves det konsentrasjon for å kunne prestere maksimalt. Dette kan man blant annet se på utøverne som løper 100 meter i friidrett, de er ekstremt fokuserte på arbeidsoppgavene sine. Man kan trene opp sin konsentrasjonsevne gjennom å trene skyting, og den treningen har overføringsverdi til andre situasjoner i hverdagslivet. Konsentrasjon og hukommelse påvirker hverandre, for man husker bedre det man er konsentrert på.