Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Utstyr for skifelt

Utstyr for skifeltskyting

I NM skifelt og en del lokale skifeltkonkurranser bæres rundt i løypa av utøveren. Dette gjelder kun for enkelte klasser i grovfelt, og skal fremkomme i innbydelsen. For å gjøre bæring av våpenet enklest mulig, kan det være lurt med noe spesialutstyr.

Bæresele
For å kunne bruke en bæresele, lik den de bruker i skiskyting, må man feste en aluminiumsskive på siden av geværet. Man kan enten frese ut treverk i skjeftet for å få festet den, eller den kan enkelt festes ved å tre skruene gjennom ventilasjonshullene i skjeftet, og feste disse på motsatt side. Mange velger denne siste versjonen, ettersom de da slipper å gjøre fysiske inngrep på skjeftet.

Reim
Regelen om at reimen skal være festet foran og bak på geværet gjelder også i skifeltskyting. Vanlig skytereim for gevær kan benyttes. Alternativt kan en spesiell skiskytterreim i to deler benyttes. En reimdel festes på overarmen, mens den andre delen festes på geværet. Denne reimen inneholder en krok i den andre enden, som hektes på armreimen før skyting.

Ammunisjon
I de konkurranser hvor våpenet skal bæres rundt i løypa, er det også vanlig å bære med seg ammunisjon. Forskjellige tasker og magasinbelter benyttes. Det er fullgodt å benytte en vanlig rumpetaske, som bæres bak frem, dvs. med tasken på magen, når man går på ski. Etter lading, men før skyting, vris tasken bak på ryggen slik at skytteren ligger mer behagelig. Alternativt kan skytteren benytte et skreddersydd magasinbelte med plass til ett magasin pr lomme i beltet.

Synskorreksjon
For de som er avhengig av synskorreksjon, er kontaktlinser å foretrekke, men godkjente innfatninger festet til diopter (eks. monoframe-brille) kan også benyttes. Vanlige briller og skytebriller er derimot ikke å anbefale, da disse fort dugger.
Det kan være lurt å benytte en eller annen form for skyggelue, spesielt på solrike dager. Det vanligste er at utøveren benytter en skytelue uten topp. Denne medbringes rundt halsen under selve langrennet. Det er også en del som benytter skytebrem i neopren. Fordelen med denne er at du kan ha den festet på hodet gjennom hele løpet.

Langrennsutstyr
I skifeltskyting benyttes kun klassisk stil i langrennet. Resultatene i skifelt viser at det er skytingen som er den avgjørende delen av sporten, og at ski og skipreparering er av mindre betydning. Skigleden blir likevel større om du legger ned noe arbeid i preparering og smøring av skiene.
De fleste beholder skiene på under skyting. Det kan derimot være en fordel å benytte staver med håndtak av "gammel" modell, det vil si de som kun har en løkke som man trer hånden inn i. Disse er mye enklere og raskere å ta av og på når man skal skyte enn de moderne, som festes rundt håndleddet med borrelås.

Utstyr på standplass
I finfeltkonkurranser i skifelt skal våpenet og utstyr oppbevares på standplass. Dette gjelder også normalt for alle kvinneklassene, samt skytterklassen og klasse V55 på grovfelt. De øvrige klassene på grovfelt vil i NM bære geværet rundt om i løypa, men i en del lokale stevner kan alle har våpen og utstyr liggende på standplass.

Forhandlere av utstyr til skifelt
Larsen Biathlon, 4532 Øyslebø, www.larsenbiathlon.com
ABS Shooting, 7380 Ålen, http://www.mamut.net/absshooting/
Alf Hansen AS, Øvre Flatåsv. 6, 7079 Flatåsen (patronbelte)