Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Felthurtig med Roy Håkstad - del 2

I del to går Roy igjennom teknikk og øvelser.

av Ola Herje, #dfsungdom


I del 2 av "Feltshurtig med Roy Håkstad" skal vi gå igjennom teknikk og øvelser. I teknikk-avsnittet går vi gjennom teknikken i felthurtigskyting sammen med Roy. Den fjerde og siste del heter øvelser og tar kort for seg ulike måter å trene felthurtigskyting på.

Teknikk

Roy deler selve nedspranget i tre deler - nedspranget, målskiftet og avtrekket.

1. Nedspranget - Dette er ofte den vanskeligste delen av gjennomføringen. Roy har to ulike måter å gjøre nedspranget på. Dette er en grunnleggende måte som du bør lære deg først, og et nedsprang for deg som virkelig mestrer det grunnleggende.

Grunnleggende nedsprang:
Stå rett mot figuren. Gå ned på kne mens du fører våpen over venstre hånd (alt her er motsatt for links). Len deg fremover og ta deg for med høyre hånd, samtidig som du sparker beina bakover. Få venstre albue lengst mulig frem når du legger deg ned. Deretter starter du å sikte.

Nedsprang for viderekommende (slik Roy gjør det):
Dette gjennomføres likt som det grunnleggende nedspranget fram til man står på kne. Her er det om å gjøre å få hofta fram og tyngdepunkt så lavt som mulig og rulle over i det han lander. Deretter legger han venstre arm så langt frem han klarer og sakser ut med høyrefot sånn at beina ligger i ro med en gang.

Det er viktig å bemerke at man kan bli veldig rask også med det grunnleggende nedspranget.

2. Målskiftet – Dette er når du flytter deg mellom de ulike holdene. Her er det viktig å tenke på at venstre albue er vendingspunkt. Det vil si at den alltid ligger i ro og at du flytter kroppen rundt den. Det tar nemlig for lang tid å flytte hele overkroppen. Du flytter deg rundt ved å bruke hofter og tær. Tærne bruker du til å løfte hofta slik at du kan snu deg rundt. Her er det viktig at du er rask til flytte deg til neste mål. Skal du gjennomføre en rask felthurtigskyting kan du ikke ligge å vente på at figuren skal falle. Ved elektronisk anvisning tar det ca. tre tiendeler fra skuddet avfyres til blinken faller. Det er ikke så mye tenker du? 2x3 tiendeler tilsvarer over et halvt sekund og være forskjellen på om klokka stopper på 10,00 eller 09,50.

3. Avtrekket – Dette er selve øyeblikket hvor du trekker av. Her er det en utfordring å få geværet godt nok inn i skuldra. Derfor er det viktig å bruke venstre arm aktivt til å presse geværet inn i skuldra. Venstre arm skal også brukes til å føre deg inn i figuren. Når blinken er der prøver man å ta et godt avtrekk – enkelt og greit

Se videoen i bunn av artikkelen for et eksempel.

Øvelser

Del-metoden
Tren på de ulike delene av teknikken. Dette kan f. eks være å kun trene å nedspranget eller kun trene på målskiftet. Denne øvelsen kan kombineres med å filme og linje-metoden.

Overdrill-metoden
Tørrtren hele eller deler av teknikken helt til den går 100% automatisk. Husk å gjøre det i ditt eget tempo!

Analyse-metoden
Få med deg en kamerat og film hverandre mens dere gjennomfører felthurtigskytingen. Dette gjør at du kan finne eventuelle feil og forbedringspunkter. Kanskje du gjør noe du ikke visste?

Linje-metoden
Alle står på en linje. Instruktøren gjør nedspranget rolig først og deretter gjør de andre det en etter en. Dette gjør at man bli bevisst på hva man gjør i nedspranget

Visualisering
Sett deg ned i 5-30 minutter og se for deg at du skyter felthurtig. Dette er effektiv øvelse hvis du gjør det regelmessig. Det er viktig å være konsentrert og se for seg at man lykkes. Hvis du ikke lykkes i visualiseringen, hvordan skal du lykkes når det først gjelder? Roy forteller også at han selv har hatt stor suksess med visualisering.