Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Stafett-skyting

Nei, det innebærer ikke løping! Sjekk ut hva dette er her.

Dato: 4. mai 2018

Dette er en artikkel i serien "Fokus på: Skyteskole".


Mange lag opplever at det tynnes ut i rekkene blant ungdomsskyttere når sommeren nærmer seg. Et tiltak for å holde motivasjonen oppe kan være å krydre treningene med spennende øvelser. En slik øvelse er stafett-skyting! Dette er en øvelse som egner seg godt å bruke regelmessig og spesielt i etterkant av skyteskolen.

Stafett - slik gjør du det:

Du trenger minst 6 skyttere (det går også med 4). Del skytterne i to eller flere lag avhengig av hvor mange de er. Det bør helst ikke være flere enn 3 skyttere pr lag (dette gjør at det blir minst mulig venting). En lur måte dele inn lagene på kan være å si at skive 1-3 er lag 1, skive 4-6 er lag 2, skive 7-9 er lag 3 osv. 

På hvert lag er det laveste skivenummer som starter å skyte. Alle lagene starter samtidig ved at du sier en vanlig ild-kommando. For å kunne veksle til neste etappe (f.eks. fra skive 1 til 2) må skytteren på etappe 1 oppnå et forhåndsbestemt krav. Dette kan f.eks. være å skyte to skudd bedre enn nier. Når dette er gjort gir skytteren signal, f.eks. ved å rope, slik at neste etappe kan starte.

Det laget som er først ferdig med alle sine etappene vinner. For å vite hvem som er først ferdig må siste-etappen rope "Ja" eller lignende når de er ferdige.

Varianter

Dette kan gjøres på mange forskjellige måter. Det er kun fantasien som setter grenser. Skyter skytterne i forskjellige klasser og stillinger kan du f.eks. variere kravene for å kunne veksle ved å si at rekrutt må skyte to skudd innenfor åtteren, mens eldre rekrutt må skyte to skudd innenfor nieren. Og kanskje må juniorene skyte kne og eldre junior stående?

Lykke til med stafetten!

 

Se flere slike øvelser her.  

 

Kanskje skytterne på dette bildet skyter stafett?

Foto: Norsk Skyttertidende