Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Regler for bæring

Norges Skytterstyre vedtok høsten 2014 nytt regelverk for bæring av våpen i DFS.

Regelverket lyder slik: Ved bæring av våpen utenfor standplass, når dette ikke er i futteral eller i koffert, skal alltid munningen peke opp. Sluttstykket skal være i bakre posisjon eller tatt ut. Sluttstykkeadapter i rødt materiale kan benyttes for å beskytte låskassen. Løse magasiner skal ikke være i våpenet. Det tillates å benytte ekstra reimfeste foran på våpenet, for feste av bærereim i våpen med reimfesteskinne.

Endringen i regelverket er at sluttstykket heretter skal være tatt ut av våpenet eller være i bakre stilling når geværet bæres åpent utenfor standplass. Dette regelverk gjelder for all organisert virksomhet i organisasjonen og på DFS sine arenaer, eksempelvis i fbm. skifterom, oppholdsrom, parkeringsplasser etc.

DFS anbefaler en rutine der sluttstykket alltid oppbevares i patronveska utenom standplass. Skyttere som ankommer arenaen og transporterer våpenet uten sluttstykke skal ikke sette dette i våpenet før man er inne på standplass, og det er gitt klarsignal eller kommando om lading av standplassleder.

Intensjonen med regelendringen er at det skal være enda tryggere å være på en skytebane, samt at det skal være mest mulig innlysende for utenforstående at DFS er en sikkerhetsbevisst organisasjon. Det er generelt kommet mye god tilbakemelding på regelendringen, men det er også mottatt kommentarer om uheldige episoder. Eksempelvis om skyttere som tar med seg våpenet og sluttstykket adskilt til skifterom, der de setter sluttstykket på plass i våpenet uten å ta hensyn til hvor munningen peker når dette gjøres.

For lagsvåpen som brukes i opplæringssammenheng bør det være rutiner i skytterlaget som understøtter regelverket. Det anbefales derfor at det er et sett til hvert lagsvåpen bestående av magasiner og sluttstykket som lagres/oppbevares i en egen eske.

Det er alltid og uansett skytterens ansvar at våpenet er tomt.