Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Utdanning i Forsvaret

Foto: Marion Aaserud Dahlen/Forsvaret.

Skal du eller en skytter du kjenner snart ut i førstegangstjeneste?

Dato: 13. des 2019

Denne saken er hentet fra www.forsvaret.no.


Her er oppskriften for deg som syntes Forsvaret virker som en spennende arbeidsplass.

​En utdanning i Forsvaret kan være starten på en livslang karriere. Det er i hovedsak to ulike retninger:

 1. Du kan avtjene førstegangstjeneste med mulighet for å fortsette som spesialist. Som spesialist blir du en fagperson som utøver selve håndverket innen soldatyrket. Dersom du får tildelt lederansvar i stillingen din, kan du på sikt bygge på med en befalsutdanning og bli spesialistbefal innen ditt fagfelt.
 2. Ønsker du å ta en høyere utdanning kan du søke 10 ulike bachelorstudier ved Forsvarets høgskole rett fra videregående. Etter endt utdanning er du sikret relevant jobb med fast ansettelse i Forsvaret.

Uansett hvilken retning du velger (spesialist eller offiser) er mulighetene mange for videre karriere. Det første steget er å velge hvilken av de to retningene som passer deg og dine ønsker rundt et fremtidig yrke. 

 

Hold mulighetene dine åpne

Ta utfylling av egenerklæringen på alvor, og gjør ditt aller beste på sesjonDu får bare mulighet til å gjøre dette én gang. Ta vare på muligheten. Resultatene er avgjørende for om du kan avtjene førstegangstjeneste, ta utdanning eller søke jobb i Forsvaret.

 

Veien til en karriere som spesialist starter med førstegangstjenesten

 • Etter sesjon velger Forsvaret ut rundt 8 500 ungdommer som blir kalt inn til førstegangstjeneste. ​Det finnes mange spennende muligheter, og i alt er det 275 ulike tjenester du kan bli plukket ut til.
 • Er du ekstra motivert kan du selv søke og konkurrere deg til en plass på utvalgte søkbare førstegangstjenester. Dette er tjenester som gjør deg svært godt forberedt til å søke videre utdanning eller jobb i Forsvaret.
 • Yrkesfaglig bakgrunn? Det er også mulig å kombinere læretiden med gjennomføring av førstegangstjeneste på kun to år. Forsvaret er Norges største lærebedrift, og tilbyr en rekke ulike lærefag over hele landet.
 • Lyst på en karriere innen spesialstyrkene? Vi trenger både deg som skal inn til førstegangstjeneste, og deg med erfaring som ønsker å bli operatør i en av våre operative avdelinger.
 • ​Etter endt førstegangstjeneste kan du søke jobb som spesialist. Eksempler på stillinger kan være skarpskytter, hundefører, tekniker eller sanitetssoldat. Mulighetene er mange. 
 • Som spesialist vil du på sikt kunne få tilbud om å bygge på kompetansen din med en befalsutdanning. Dette er en unik mulighet for spesialister som er tiltenkt lederansvar i stillingen sin. 
 • Gjennom karrieren vil du få mulighet til å spesialisere deg og jobbe lenge innen ditt fagfelt. Du vil få en dybdekompetanse og bli en fagspesialist som utgjør bærebjelken i det norske Forsvaret inn i fremtiden.

Første steget mot en karriere som offiser starter med en utdanning fra forsvarets høgskole

 • Ønsker du en høyere utdanning kan du søke 10 ulike bachelorstudier ved Forsvarets høgskole rett fra videregående. Det stilles ingen krav til tidligere militær erfaring.
 • En bachelorgrad i Forsvaret gir deg et bredt spekter av akademisk kunnskap, personlig utvikling og militære ferdigheter. Gjennom en unik kombinasjon av teori, praksis og refleksjon utvikles og formes du til å bli en leder. Utdanningene legges opp slik at du får prøvd og videreutviklet dine lederegenskaper i praksis, i et læringsmiljø hvor det er lov å prøve og feile. Dette gir deg som nyutdannet tryggheten du trenger for å gå rett inn i lederstillinger på lavere nivå i Forsvaret etter endt utdanning.
 • Forsvarets høgskole tilbyr ingeniørstudier innen maritime og tekniske fag, telematikk eller bygg- og anleggsteknikk. Med en offisersutdanning innen militær ledelse vil du være kvalifisert for utfordrende og ansvarsfulle lederstillinger både i Forsvaret og det sivile.
 • Studiene kvalifiserer for karriere- og utdanningsmuligheter på høyere nivå i Forsvaret og ved både nasjonale og internasjonale universiteter og høgskoler. Ved Forsvarets høgskole kan du blant annet bygge på med en mastergrad i militære studier.
 • Som offiser i Forsvaret vil du få fast ansettelse frem til fylte 60 år. Forsvaret er spredt over hele landet, og mulighetene er mange for dem som ønsker å gjøre en livslang karriere hvor du samtidig bidrar inn mot et viktig samfunnsoppdrag.

 

Forvarets høgskole har søknadsfrist 15. april.

FINN DITT STUDIE