Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Gjør klar våpenet

Sørg for at låsepartiet mellom løp og låskasse er rent og tørt

Klargjøring av våpenet før sesongstart sikrer at det fungerer gjennom hele sesongen.

Av Skytterkontoret

Feltskyting er spesielt ved at det ikke er prøveskudd, og at man er avhengig av å ha skutt inn på forhånd. Testing av knepptabell og kulebane er en del av disse forberedelsene for grovfeltskyttere. Er dette gjort grundig i forberedelsene til sesongen er det kun behov for å kontrollere dette fra tid til annen gjennom sesongen. Her er noen tips til hvordan sikre at våpenet fungerer best mulig gjennom hele feltsesongen.

Enkle tips til en vellykket feltsesong:

  • Kontroller løpet: Start sesongen med et løp du er sikker på holder gjennom hele sesongen. Viser det seg etter hvert at løpet ikke holder god nok presisjon går det gjerne noen stevner før dette oppdages, og da kreves det ny innskyting når nytt løp er montert.

  • Rengjør: Demonter løpet fra låskassen og gjør skikkelig rent før sesongstart. I fbm. puss har det lett for å trekke oljerester inn mellom låskassen og løpet, noe skyttere har erfart gir et mer ustabilt våpen ved at treffpunkt flyttes.

  • Monter løpet korrekt: Ved montering av løpet, følg anvisningen fra leverandør. Pass på at forsiktet står mest mulig i lodd, slik at man har nok knepp å skru til hver side i tilfelle kraftig vindvær. En del grovfeltskyttere er veldig opptatt av å vatre opp forsiktet i forhold til baksiktet for å sikre at "våpenet går rett" på forskjellige avstander. Les også hva norgesmester i feltskyting, Hans Bakken, mener om dette.

  • Rengjør avtrekk og diopter: Fra tid til annen bør avtrekksmekanismen tas ut for rengjøring. Det samme gjelder for diopteret som også bør renses en gang iblant.

  • Spør om hjelp: Er man usikker på hvordan dette gjøres - kontakt en skytterlagskollega som du vet har god greie på våpen for veiledning, eller benytt deg av en børsemaker.