Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Ettertrykk

Tid: 5-30 min

Mål:

Skytteren skal bli vant til å sikte etter at skuddet er avfyrt (gjennomføre ettertrykk).

Hvorfor?:
Hvis skytteren flytter hodet eller andre deler av kroppen samtidig eller rett etter at skuddet er avfyrt risikerer skytteren at bevegelsen påvirker skuddet før det er ute av løpet. Det er derfor viktig at skytteren gjennomfører ettertrykk etter hvert skudd. Ettertrykk vil si at skytteren forsetter å sikte i 1-3 sekunder etter at skuddet er avfyrt. På denne måten sikrer man at kroppen er i ro og helt avslappet under skuddøyeblikket.   


Hvordan:

Skytteren skal etter hvert skudd telle til f. eks. 3 før han/hun avslutter siktingen. Det er viktig at skytteren heller ikke puster eller blunker i dette tidsrommet. Pass på at skytteren slapper av i kroppen både før og etter skuddet avfyres og at hodet er plassert godt nede på kinnstøtta hele tiden.

Ved å gjennomføre ettertrykk kan også skytteren bedømme hvor skuddet sitter i skiva ved å se på siktebildet i avfyringsøyeblikket og rekylen.

Øvelsen kan med fordel gjennomføres i par to og to. På denne måten kan den ene stå og se på den andre skyte og sjekke om han/hun gjennomfører ettertrykk eller ikke.