Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Rinde vil tilbake på skytebanen

Nils Bernt Rinde jublet for nytt NM-gull senest under LS på Lesja i fjor. FOTO: Tom-Vegard Feltstykket

Fjorårets norgesmester Nils Bernt Rinde får ikke forsvart tittelen på årets militære-NM under LS. For tre uker siden fikk han livstruende blodforgiftning.

Av Vidar Falkum


 

 

44-åringen som har vunnet totalt 12 titler i Stang, felthurtig og militær-NM må følge LS-sendingene hjemmefra. Senest i fjor gikk han til topps under LS på Lesja. Til Norsk Skyttertidende forklarer han at det kunne gått riktig ille for drøye tre uker siden.

– Det var uhyre skremmende. Det slo ned som en bombe, og kom helt ut av ingenting, sier farsundsmannen som har bosatt seg i Holum.

I slutten av mai ble han hasteoperert for akutt livstruende blodforgiftning, også kalt sepsis. Årsaken lå i et kunstig kne.

- Protesen fungerte som en håndgranat som spredte akutt blodforgiftning i kroppen, forklarer han.

 

Smertene sterkere

Da kalenderen bikket over til 2016 kom første varsel om en ny nedtur.

– Ved årsskiftet - ble smertene sterkere. Jeg tolket det som overbelastning, at det var en reaksjon som følge av et hektisk liv som familiefar og alt som hører med. Kanskje utfordret jeg meg selv for mye, tenkte jeg.

I løpet av vinteren tok Rinde flere crp-målinger, som viser betennelsesnivået i kroppen.

– Jeg synes smertene var rare og unormale. Men hver gang var crp-en under fem og jeg ble sendt i retur med melding om at jeg var frisk.

Etter nasjonaldagen ble det hele verre. Rinde jobber som mediesjef i Lindesnes avis og kjente ubehagelige smerter da han gikk i trappene på jobb søndag 22. mai.

– Mandagen hadde jeg turnusfri. Jeg husker jeg sto opp om morgenen, og leverte ungene i barnehage og SFO som jeg pleier. Jeg dro hjem og kjente det ble verre time for time.

I tretiden på ettermiddagen kunne han ikke gå på beina, så han fant frem krykkene han hadde liggende fra tidligere år og bestemte seg for å ringe fastlegen dagen etterpå.

– Tanken da var at jeg hadde fått proteseløsning, noe som alltid er et faremoment siden protesen er limt fast til kroppen. Jeg tenkte at det var nedtur hvis det skulle bli nok en operasjon.

Rinde hadde lovet sønnen Jonas å bli med på en samling på skolen på kvelden, og farsinstinktet tvang ham til å holde ord.

– Jeg satt der og kjente at jeg bare ble verre. Til slutt måtte jeg bare kjøre hjem. Jeg ringte legevakten, og fikk beskjed om å komme. Heldigvis kom en kompis inn døra akkurat da og kjørte meg til legevakten.

 

Glad han ringte

I ettertid har det slått ham at det var helt avgjørende at han faktisk tok den telefonen.

– Jeg er så glad for at jeg ikke bare tok smertestillende og gikk og la meg. Da hadde jeg aldri våknet opp igjen, sier Rinde.

På legevakten ble han sendt videre til akuttmottaket i Kristiansand. Kroppstemperaturen steg med to grader og allmenntilstanden ble gradvis verre.

– Jeg bikket 40 grader i feber og sank inn i en febril tilstand der jeg begynte å bli bevisstløs. De tok en sjanse og satte meg på intravenøs antibiotika.

Rinde våknet rundt midnatt og kjente at han følte seg bedre. Så sovnet han igjen og våknet opp med den samme dårlige følelsen tidlig om morgenen. Da var feberen tilbake og crp-en oppe i 280.

Legene klødde seg i hodet og hadde en dialog med Rikshospitalet. Hardere medisiner ble iverksatt og det så ut til å hjelpe. Helt til sjefsortopeden kom stormende inn på Rindes rom tredje dag.

– Han satte seg bang ned i stolen og så alvorlig på meg. «Nå har vi to valg, Rinde. Enten opererer vi deg straks eller så opererer Rikshospitalet deg straks. For den må ut. Den er i ferd med å ta knekken på deg», sa han mens han pekte på kneprotesen min. Da skjønte jeg alvoret.

Valget falt på Rikshospitalet. Av en eller annen grunn ble Rinde sendt med vanlig ambulanse innover, tidlig ettermiddag, fredag 27. mai. Da med medisiner rett i årene.

Operasjonen tok fire og en halv time. Når protesen endelig var fjernet, sluttet kroppen å produsere sepsis. Rinde ble pumpet med antibiotika, samt vitaminvæske for å redde nyrene fra akutt svikt. Hjertet var svakt og venstre lunge delvis ute av funksjon fordi det var fylt med vann. De to neste dagene var han nesten ikke til stede, sier han selv.

– Heldigvis reddet de livet mitt, og det var så nærme alvorlige komplikasjoner. De sa etterpå at det sto om timer for at det ville gå galt. Sepsis fungerer sånn at hvis den får hardt fotfeste, da stenger kroppen ned. De indre organene takler det ikke.

 

Lillebror ta ansvar

En ting han etter planen skulle ha gjort, var å forsvare tittelen som regjerende norgesmester på skytebanen. Rinde har et dusin NM-gull, og lå i rute til Landsskytterstevnet i sommer. Nå blir det ingen tur til Troms.

– I år skal jeg være tilskuer foran tv-en. Det er på tide at Leif jr tar ansvar, sier Rinde og håper lillebror slår til for fullt i Bardufoss.

Ironisk nok har Nils Bernt Rinde aldri skutt så bra som når han har trent som minst. Hans NM-gull i 2009 - med en norgesrekord som ennå står - kom overraskende på alle, han selv inkludert. Da hadde han vært i en ny runde med lite trening etter knekomplikasjonene.

– Det siste jeg gjorde før det smalt nå i mai var å sette personlig rekord med fem poeng, og leverte et resultat på bane som kun to har gjort bedre enn meg i Norge noensinne. Selv om jeg ikke har vært like sulten, og har prioritert familie foran skyting, har jeg truffet bedre enn før.