Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Vant sin fjerde kongepokal

Herman Erdal overrasket både seg selv og andre med å vinne sin fjerde kongepokal i NM skifelt. FOTO: Tom-Vegard Feltstykket

Sønnen Ole Martin Erdal var favoritten, men det var pappa Herman som stakk av med kongepokalen i NM skifelt.

Av Tom-Vegard Feltstykket


 

Fjorårsvinneren Ole Martin Erdal var favoritten til å ta sin tredje kongepokal. Og dermed utlikne pappa Herman Erdals antall kongepokaler i NM skifelt. I stedet økte pappa forspranget.

– I NM er det ramme alvor, og jeg ser ikke noe forskjell på Ole Martin og andre konkurrenter. Selvsagt hjelper jeg han med skiene, men vurderingene på standplass må han ta selv. At jeg maktet å slå han i dag gir en ekstra piff på dagen. I dag fikk de unge beskjed om å skjerpe skytingen, smiler 49-åringen.

Gjentok historien

Førde-mannen tok sin første kongepokal i skifelt i 2005. Da NM gikk i Rand for seks år siden vant han også. Det samme i 2012.

– Jeg hadde ikke forventninger i dag, selv ikke om en plass på pallen, sier norgesmesteren.

I likhet med de fleste andre deltakerne sleit Herman Erdal med dårlige ski. Forholdene første NM-dag ble preget av skiftende vær, fra opphold til kraftige snøbyger. Det gjorde det utfordrende også for arrangøren Nordbygda og Rand. Blant annet måtte det i flere klasser kuttes ut et hold eller to.

– Jeg skulle gått på rubb-skia, men valgte feste. Det ga dårlig glid og det kladdet. Uten i løypa gikk jeg med mange negative tanker, forklarer han.

God skytter

Herman Erdal er en svært god feltskytter. De egenskapene fikk han god bruk for i dag. Han skjøt imponerende 30 treff på 30 skudd. Sønnen Ole Martin fikk fem bom og 15 minutter tillegg. Det gjorde at pappa vant med nesten seks minutter.

– Da jeg var ferdig følte jeg at det var 23 treff og eventuell bonus det jeg hadde truffet på stripa. Følte det ble en bom på det første holdet. Moro at det ble full klaff. 30 treff er nesten utrolig, påpeker kongepokalvinneren.

Bronsemedaljen gikk til arrangørklubben Nordbygda og Rand. Veteranen i skifelt, Rolf Magne Hellevang skjøt tre bom, men det holdt til pallplassering. Det var mye bom i seniorklassene.

Erdal i dameklassen

Det ble også Erdal-seier i dameklassen. Juniorverdensmesteren i skiskyting, Karoline Erdal, fulgte opp i NM skifelt. Hun var knusende overlegen i langrennssporet. Da hun også var best på skytebanen ble det NM-gull. Heidi Skaug fra Isfjorden og Åndalsnes ble nummer to, mens Marit Johanne Hegg fra Hegg ble nummer tre.

– Jeg er i veldig god form, så skigåingen gikk veldig greit. Men jeg er spent på skytingen, sa hun før resultatet var klart.

Junior gutter ble vunnet av Runar Tvinnereim fra Nordbygda og Rand, mens Marie Alme fra samme klubb ble juniormester i jenteklassen.

Martin Aaland fra Nordbygda og Rand vant eldre rekrutt gutter, mens Volda-skytter Hanna Hoggen Gjærseth vant jenteklassen.

Rekrutt for gutter ble vunnet av Christian Hjartholm Solheim fra Oppedal/Brekke, mens Hedda Melheim fra Eidsbygda vant rekutt jenter.

I V65 ble det NM-gull til Olav Solheim fra Soknedal.

Øvrige resultater vil bli lagt ut på hjemmesiden til arrangørklubben Nordbygda og Rand.