Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Skifelt og skogsløp - Karoline Erdal

Hun er en av Norges beste i en idrett få vet hva er, selv innen DFS. For hva er egentlig skifelt og skogsløp?

Det ikke mange av dagens unge vet er at skifelt innen DFS er forløperen til dagens skiskyting. Det var faktisk DFS som organiserte skiskytingen frem til 1984 da Norges Skiskytterforbund ble opprettet. Skifelt har likevel overlevd innen DFS og det arrangeres fortsatt NM og flere åpne stevner årlig.

Skifelt og skogsløp

Skifelt krever gode skiferdigheter i kombinasjon med feltskytterferdigheter. Skogsløp med skyting er en sommerversjon av skifelt og arrangeres blant annet under LS-uka både som moro-varianten «Hit-and-run» og NM i skogsløp. I NM skogsløp er det resultatet fra feltrunden på LS som danner grunnlaget for en jaktstart (uten skyting). Førstemann i mål her vinner.

Far og bror påvirket

Hvordan kom Karoline Erdal borti en så spesiell idrett som skifelt?

-Pappa har alltid drevet med det og siden jeg selv drev med skyting og var glad i å gå på ski så var valget enkelt. Dessuten drev storebroren min med det også og han dro alltid på NM i skifelt sammen med pappa, forteller hun.

-Det arrangeres ikke så mange stevner i skogsløp og skifelt. Derfor deltar jeg kun i NM i skifelt om vinteren og NM i skogsløp. Selv om det ikke er så mange konkurranser forbereder jeg meg godt og jeg trener veldig mye både på ski og skyting. I NM skogsløp er det dessuten feltrunden på LS som teller som utgangspunkt til en jaktstart og derfor blir det litt feltskyting for å trene på det, sier jenta som ikke bare driver med skifeltskyting.

Skiskyting

Erdal er ei aktiv jente og det er ikke så overraskende når hun sier at hun også driver med skiskyting. Det er faktisk skiskytingen som etter hvert har blitt hovedbeskjeftigelsen til Førde-jenta. Hun begynte med skyting da hun var rekrutt og siden hun også drev med langrenn var det ikke så rart at det ble skiskyting som ble hennes idrett.

Hva er det egentlig som gjør skiskyting til den mest spennende idretten? Er det ikke nok spenning i «ordentlig» DFS-skyting?

-Det er gøy å skyte og det er gøy og gå på ski, men det er kombinasjonen som er mest spennende. Dette får jeg både i skifelt og gjennom skiskyting. Skogsløp på sommeren er også veldig gøy, sier Erdal.

-Selv om det er skiskyting som er det jeg satser på så har jeg fortsatt med skyting. Det er morsomt å konkurrere i skyting, men det er kun en hobby. Jeg har imidlertid lyst å prøve mer stang- og fellthurtigskyting. Jeg liker fart og spenning og derfor tror jeg det hadde passet meg godt, sier jenta som begynte ved Norges Toppidrettsgymnas på Geilo i høst.

Hun ønsker nemlig å satse på skiskyting og mulighetene til å gjøre dette ved NTG på Geilo fristet henne til å starte der.

-Det er mye lettere å trene på Geilo enn det er hjemme i Førde. I Førde har vi ikke egen skiskytterarena dette har gjort at jeg ikke har fått trent nok på å på ski og skyting samtidig. Her ligger jeg rett og slett litt bak konkurrentene mine, sier Erdal som også sier at det ikke er noe miljø for verken skifelt eller skiskyting i Fjordane.

Det er ikke tvil om at hennes satsning innenfor skiskyting gir resultater. Forrige helg ble hun nemlig norgesmester på normaldistansen i juniorklassen under junior-NM i skiskyting på Brumunddal. 

Fordel å være skytter

Vi har alle sett skiskyting på TV og tenkt hvor gode mange av de norske kunne vært bare de hadde truffet litt oftere. Storebror Lars Berger hadde for eksempel hatt godt av å lære noen triks av lillesøster Tora. Det vil derfor være naturlig å tenke at Karoline har en stor fordel ved at hun er skytter. Eller er det ikke så enkelt? Her er svaret litt delt.

-Jeg har utvilsomt en stor fordel på standplass når jeg driver skiskyting. Både avtrekkene, fokuset og det at jeg generelt har skutt mye gjør at jeg har et forsprang på de andre. Det er sjelden at jeg har så dårlige avtrekk at det er derfor det blir bom og dette er helt klart på grunn av at jeg er skytter. Samtidig handler skytingene i skiskyting mye mer om hurtighet, timing og rytme, mens man må være mer konsentrert over lenger tid i DFS-skyting. Derfor er det også litt ulikt. En annen stor forskjell er selvfølgelig det å skyte med puls, avslutter hun.

Karoline Erdal er utvilsomt en lovende utøver på flere arenaer og det blir spennende å følge henne på ulike skytebaner, med og uten ski, i årene som kommer