Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Romeriksblinken – avisskyting som fenger!

Etter begynnelsen for 24 år siden har den blitt et av de viktigste arrangementene for skytterne på Romerike.

Da Stine og jeg skulle lage vår første sak her på dfs.no/ungdom ville vi skrive om noe som har bidratt til at vi fortsatt er aktive skyttere.Vi kommer fra et samlag med sterke tradisjoner for ungdomsarbeid. En av de aller viktigste motivatorene som har dratt mange unge skyttere, inkludert oss, ut på stevner i Akershus er Romeriksblinken. Etter begynnelsen for 24 år siden har den blitt et av de viktigste arrangementene for skytterne på Romerike. Romeriksblinken blir arrangert av lokalavisen Romerikes Blad i samarbeid med Akershus Skyttersamlag. Med et opplag på over 30 000 (2012) får Romerikes befolkning artikler om skyting i postkassa en dag i uken i mai og juni hvert år.

Barometer, «streken» og grillmat
Hvert år settes det opp ei liste med stevner som teller på Romeriksblinken. Disse stevnene blir merket av i terminlista av de fleste unge skytterne på Romerike og allerede siste helga i april starter kampen om å bli førstemann til 750 poeng. Hver torsdag i mai og juni kommer «barometeret» i Romerikes Blad der alle som har skutt tre tellende stevner får navnet sitt på trykk. Allerede ved første barometer tidlig i mai er det hard kamp om plasseringene, spesielt i den beinharde eldre rekrutt-klassen. I juni blir ’’streken’’ satt, og kampen om å komme over er i gang. «Streken» settes i lista over resultetater og de 10 skytterne som er over streken er med i finalen.
Selve finaledagen er en stor dag for de kvalifiserte skytterne der skyting, mat og det sosiale er hoveddingredienser. Alle finaledeltagerene får diplom, grillmat og en deltager t-skjorte. Hvem har vel ikke sett en skytter fra Romerike på LS som stolt går rundt i sin Romeriksblinken-t-skjorte? Finaleskytingene blir ofte svært spennende. Først skytes en innledende 25-skudd hvor de fem beste fra hver klasse går videre til en avsluttende finale. Her skytes det en femskuddserie etterfulgt av fem enkeltskudd hvor speakeren kommenterer anvisningen skudd for skudd.  Dette er veldig morsomt og spennende både for skyttere og publikum. I årets finale i klasse eldre rekrutt trengtes det hele 8 enkeltskudd i tillegg til de ordinære ti finaleskuddene for å avgjøre vinneren!

Romeriksblinken er utvilsomt spennende og den er unik i Norge. Hva er det som gjør denne «avisskytingen» så viktig for ungdomsskytterne fra Romerike og hvordan startet det hele?

Med rekruttering som mål
Kåre Sylte var med å starte opp Romeriksblinken for 24 år siden. 89-åringen, som har mange år bak seg som journalist og skytter, ble introdusert for konseptet gjennom Hamar Arbeiderblad som hadde lignende opplegg på 1980-tallet. Det ble raskt klart at de ønsket et lignende opplegg på Romerike og etter å ha forenklet reglene som ble brukt på Hamar så Romeriksblinken dagens lys i 1989.

- Vi tenkte mye på økt rekruttering på 80-tallet i Akershus, og Romeriksblinken var et tiltak for å bidra til dette», sier Kåre.

Grunntanken bak Romriksblinken var at flere skyttere enn kun de i toppen av resultatlistene fikk navnet sitt i avisen, og Kåre Sylte tror dette har hatt stor betydning for rekrutteringen i Akershus.

- I løpet av de 24 årene Blinken har blitt arrangert har jeg sett hvor viktig det har vært og hvordan skytterne konkurrerer seg imellom for å komme over «streken». Det har vært gøy å følge med på utviklingen, og jeg tror at Blinken har hatt en stor betydning for Akershus skyttersamlags store suksess på rekrutteringssiden».

Kåre snakker i tillegg om hvor mye Romerikes Blad har bidratt til skyttersporten på Romerike og hvor heldige Akershus skyttersamlag er som har lokalavisa i ryggen.

- Det koster mye penger å gjennomføre Romeriksblinken. På finaledagen, som nesten er en familiedag å regne, får alle skytterne diplom, deltaker t-skjorte og grillmiddag. Dette gir det hele en sosial dimensjon som utvilsomt har bidratt til det gode miljøet blant rekrutteringsskytterne, mener Sylte.

Fornøyd samlagsleder
Mangeårig samlagsformann i Akershus Jarle Gården, har også sett virkningene av Romeriksblinken på rekrutteringen. Han trekker frem hvordan barometeret er med på å skape interne kamper og hvordan dette igjen gjør at flere blir med på skytebanen.

- Romeriksblinken har bidratt til å skape et godt miljø blant skytterne i Akershus og dette har igjen gjort at mange som vanligvis ville falt av har fortsatt med skyting, mener Gården.

Han mener Blinken har har en samlende virkning på skyttere og at dette er viktig for rekrutteringen.

- Det er mange stevner som er tellende på Romeriksblinken noe som fører til at det er flere skyttere som skyter flere stevner. Dette hever nivået blant våre ungdommer, forteller han.

Gården sier videre at det å få navnet sitt i avisa og kunne følge seg selv og egen utvikling fra uke til uke nok har vært spennende og motiverende både for skytteren selv og foreldre og besteforeldre. Gården vil imidlertid ikke gå med på at det er Blinken alene som har gjort dette.

- I Akerhus har vi jobbet aktivt med ungdomsarbeidet i mange år, med samlinger, kurs og konkurranser som også har bidratt til den gode rekrutteringen, forteller Gården. Han legger til at Akershus i mange år har vært «kjerringa mot strømmen» og satset friskt på rekruttering.

Ungdomsleder Ole-Gustav Huser skryter også av Romeriksblinken og sier at han liker konseptet. Den nye ungdomslederen ser imidlertidig flere forbedringspotensialer.

- På grunn av det høye nivået og den store konkurransen er det mulig at vi kommer til å gjøre noen endringer til neste år. En av disse endringene kan være å la 35-skudden telle i motsetning til 25-skudden slik det er idag. Huser forteller videre:

- Dette kan gi mer spenning om hvem som vinner «barometert» før finalen i klasser som ER og J. Slik det er nå er det nemlig førstemann til 3 x 250 poeng som blir «barometer-vinner». Med det nivået som har vært på Romerike det siste tiåret har det ikke gått mange helger før vinneren er kåret.

- Med en slik ordning kan vi sørge for mer spenning og gjøre det jevere å vinne barometert. Det å skyte 3 x 250 har etter hvert blitt en nødvendighet i klasse ER og kan ta motivasjonen fra mange skyttere som ligger rett bak. Derfor håper vi at en slik endring skal gjøre det mer motiverende for de unge og åpne for at flere kan kjempe om å kvalifisere seg, avslutter Huser.

Hva mener skytterne?
En av de yngste skytterene på «blinken» i år er 10 år gamle Hanna- Synnøve Huser fra Raaumnes Skytterlag. Dette var det første året hun deltok på Romeriksblinken og syntes det var svært spennende å delta.

 - Det var veldig spennende å følge med på utviklingen hver gang barometert kom i avisen, forteller Hanna som til slutt kvalifiserte seg til finalen i klasse rekrutt.

- Før sesongen hang jeg og pappa opp lista med alle stevnene og vi skrev på resultatene mine etter hvert som jeg skøyt. Jeg ble veldig glad da jeg kvalifiserte meg, sier Huser som også sa at hun gledet seg veldig til å skyte i finalen.

Det er ikke bare Hanna som har Romeriksblinken som mål for sesongen. Mer etablerte skyttere setter også Romeriksblinken høyt. Simon Kolstad Claussen, Tobias Lillekvelland og Halvor Thrane Svendsen er alle unge romerikinger og har deltatt på Blinken siden rekrutteringsdagene. Vi spurte disse hva blinken har betydd for deres utvikling som skyttere.

 - Konseptet er veldig bra og gir god motivasjon. Det er gøy å måle seg mot andre fra Romerike og Romeriksblinken er alltid et av de store målene for sesongen bak LS, landelsstevet og Norges Cup, sier Halvor Thrane Svendsen (25 år).
Simon Kolstad Claussen (21 år) er enig.

- Romeriksblinken har bidratt til økt treningslyst og motivasjon for meg og det å kvalifisere seg til finalen har alltid vært et stort mål. Jeg har deltatt siden jeg var rekrutteringsskytter og det å følge sin egen utvikling på barometeret fra uke til uke har uten tvil vært spennende, både nå og da jeg var rekrutt og junior.

Tobias Lillekvelland (26) trekker frem barometeret som er i avisen hver torsdag. Han sier at det er gøy å konkurere med seg selv og «slå ut» sitt dårligste resultat og at dette er svært motiverende.

 - I tillegg er det også gøy at det går over så lang tid, legger han til. Alle tre er enige i viktigheten av et arrangement som Romeriksblinken og er ikke i tvil om at det har vært med på å gi miljøet blant skytterne på Romerike det lille ekstra.