Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Snuppene i sentrum

Du har kanskje sett dem på Facebook eller ute på stevne i like gensere. Denne uken har vi snakket med "Snuppene i sentrum”.

Marthine Bruseth Bratsberg, Miriam Jeanette Bjerklund og Idun Borgen Oppedal skyter alle i klasse junior og de er alle 16 årJentene har kjent hverandre i flere år, Miriam og Idun siden de var små i Holla Skytterlag. Marthine kom ikke inn i ”gjengen” før i 2009 da jentene ble kjent etter en ungdomssamling på Kongsberg. Denne høsten har de begynt på videregående skole og selv om de er sammen på skytebanen har de valgt ulik vei i skolegangen. Marthine har begynt på landbruksskolen i Søve, Miriam på studiespesialisering på Bø og Idun på IB i Porsgrund.

Starten

Jentene har drevet med skyting siden de var 8-9 år og har nå blitt juniorskyttere, men hva gjorde at de valgte å gå sammen og danne ”Snuppene i sentrum”?

-Det var på vei til landelskretsstevnet i Mandal på 15 meter i 2011. Vi kjørte sammen og stevnet og underveis på turen snakket vi om hvor tøft det hadde vært om vi begynte å kjøre sammen på stevner og lage gensere med navn på slik at vi ville være et team, sier Marthine.

-Vi likte genser-idéen og plutselig snakket vi om hva teamet vårt skulle hete. Vi var innom mange navn, blant annet «sexy shooters», men endte opp på «Snuppene i sentrum» etter forslag fra treneren vår «farfar», sier jentene som også legger til at det hele egentlig begynte som en spøk.

Spøk eller ikke, jentene har også, som de sier, en egen trener. Dette er Sven Ove Bjerklund som også er farfaren til Miriam. Derfor kaller jentene han «farfar».

Presser hverandre

Jentene har nå skutt sammen i «Snuppene i sentrum» i et par år og de er ikke i tvil om at det har gjort de til bedre skyttere.

-Før var det enkelt å si: «Jeg tar treningen en annen dag, jeg orker ikke nå». Nå er det det vanskeligere å la være når vi vet at vi skal trene sammen. Jeg kan jo ikke la de andre trene alene, sier Miriam.

Jentene sier også det at de ikke vil bli noe dårligere enn de to andre og at de er med på å gjøre hverandre bedre ved at de er mer skjerpet både i trening og konkurranse.

-Vi har fått mange gode opplevelser sammen på skytebanen og vi har blitt flinke til å muntre hverandre opp og glede oss over hverandres prestasjoner, forteller de.

Skravling, fokus og evaluering

«Snuppene» trener som regel to dager i uka og av disse er det minst én fellestrening. De mener de blir bedre på trening når de trener sammen. Hva er det som gjør dette? Vi spurte derfor - hvordan foregår egentlig en typisk «snuppe-trening»? 

-En typisk trening med «Snuppene» starter med en oppdatering på hva som har skjedd i det siste. Etterhvert begynner vi å kle på oss, mens vi fortsetter å skravle, så derfor tar unormalt lang tid, sier Miriam

-Deretter snakker vi med «farfar» om hva vi skal trene og fokusere ekstra på i dag. Under skytingen snakker vi lite sammen, for da er det full konsentrasjon, men vi hører som regel hverandre banne eller småjuble underveis. Farfar står som regel bak og kommer med tips og innvendinger mens vi trener, fortsetter Marthine.

-Når skuddene er ferdig avfyrt går vi tilbake til skytterhuset og skifter. Også denne prosessen tar unormalt lang tid. Vi forteller hverandre hvordan det har gått idag, og farfar kommer med tilbakemelding på hva vi gjorde bra, og hva som kan forbedres. Før vi drar hvert til vårt, pleier vi å planlegge kjøreruta for stevnene vi skal på i helga, avslutter Idun.

 «Snuppenes» fem treningstips

«Snuppene» er med andre ord flinke på trening og det er jo veldig viktig for skyttere, men hva gjør de egentlig som er så bra? Her kommer «Snuppenes» fem treningstips:

1. Tren når du selv vil.

2. Det er bedre å skyte 50 gode skudd, enn 100 dårlige. Fokuser på hvert enkelt skudd og ikke tenk serier.

3. Fokuser på oppgavene du gjør under skytingen, ikke bare poengene!

4. Legg alt annet til side under treningen. Har du noe i tankene som vil forstyrre deg, er det best å ta treningen en annen dag

5. Ikke gå ut av standplass misfornøyd. Slutt mens du gjør det godt, og ha det gøy.

Ta en vaffel med gutta!

Det er ikke tvil om at det er flest gutter som driver med skyting. I mange skytterlag er det kanskje flest gutter og kun noen få jenter. Har «snuppene» noen tips til disse jentene?

-Ja, vi har et råd: bli kompis med gutta! Som skytter er det viktig å ha venner i miljøet for å ville fortsette over lengre tid. Man blir mer motivert til å dra på treninger og stevner hvis man har noen å være sammen med både før og etter skytingen. Er det ingen jenter man kan bli kjent med, får man ta en vaffel med gutta i stedet. I skyttermiljøet skal man kunne være like gode venner selv om man er gutt og jente, forteller jentene ivrig.

Det er med andre ord ingen grunn til å ikke begynne å skyte hvis du er jente!

Blir lagt merke til – både på skytebaner og på bensinstasjoner!

Jentene har egne gensere med logo på og det må vel gjøre at de blir lagt merke til ute på stevner? Her svarer jentene litt delt svaret.

-Både ja og nei. Vi har fått tilbakemeldinger på genserne og alle er positive og det er kjempekoselig å høre. Under Norgescupen i Rollag og Veggli i sommer ble vi ønsket velkommen av speakeren og det var morsomt. I tillegg har vi fått spørsmål fra utenforstående om hva vi driver med. Blant annet ble Marthine spurt på en Shell-stasjon på vei til landsdelsstevnet på bane i Lyngdal. Kassadama syntes det var kult at jenter også drev med skyting, noe hun så på som en guttesport, og mente tiltaket vårt var skikkelig bra, forteller de.

Landskytterstevnet 2013

Når vi snakket med jentene sto Landskytterstevnet for tur. Dette regnes som årets store høydepunkt og vi spurte jentene hva deres mål for årets LS var.

Marthine:

-Jeg vil gjøre en god innsats for laget under samlagsskytingen. I tillegg vil jeg prøve å kvalifisere meg til banefinalen. På den sosiale fronten vil jeg få meg nye venner, og møte gamle som jeg ikke ser så ofte, og bare kose meg masse med andre skyttere.

Idun:

-For meg er LS bare en fest, hvor jeg skal lage mest mulig minner. Jeg har gått på så mange smeller når det gjelder det å sette seg mål på landskytterstevnet, at i år tar jeg det heller litt som det kommer. Selvfølgelig skal jeg gjøre mitt beste, men så lenge jeg koser meg i godt selskap og får meg mange nye venner, er jeg fornøyd.

Miriam:

-Som ankerkvinne på samlagsskytingen er det veldig viktig for meg å gjøre det bra der. I tillegg hadde det ikke gjort noe om jeg klarte å kvalifisere meg til banefinalen. Selvfølgelig vil jeg også kose meg, og ha en fin uke med vennene mine.

Selv om de ikke nådde alle målene sine var de ganske fornøyde med årets LS.

-Landskytterstevnet gikk ikke helt som vi ønsket, men det var gøy for det og vi gleder oss til neste år, fortalte «snuppene» oss da vi snakket med dem etter LS.

Snuppene om hverandre

Når jentene skyter sammen så mye som de gjør så vet de vel litt om hverandres ferdigheter på skytebanen? Derfor har vi spurt de hva de mener de andre jentene sterke sider som skytter er.

Hva er Iduns sterke side som skytter?

Marthine:

-Hun er veldig flink til å tenke positivt uansett hvordan det går. Hvis det ikke har gått så bra, så tenker hun fremover i stedet for å deppe over resultatet.

Miriam:

-Idun er flink til å ta utfordringer, og må sjeldent tenke seg om to ganger når det gjelder å prøve ut noe nytt.

Hva er Marthines sterke side som skytter?

Idun:

-Marthine er flink til å evaluere sin egen skyting når den er over, slik at hun ved neste trening eller stevne vet hva hun må fokusere mer på, og hvilke oppgave hun gjør bra.

Miriam:

-Når Marthine virkelig har trua på seg selv og går inn for å gjøre det bra, gjør hun akkurat det. Samlingene hennes blir helt fantastiske og det skal godt gjøres å slå henne da. 

Hva er Mirams sterke side som skytter?

Marthine:

-Både jeg og Idun har en tendens til å spøke litt mye på standplass. Miriam derimot, klarer å blokkere all pratingen vår, og konsentrere seg om skytingen, samme hvor mye støy det er rundt henne. 

Idun:

-Miriam klarer å holde nervene i sjakk. Det at hun fikser å fokusere og konsentrere seg, samme hvor nervøs hun er, er utrolig imponerende!

Facebooksiden

Jentene har også en egen Facbookside hvor de oppdaterer sine følgere på hvordan det går med dem og hvor de har tenkt å skyte. Facebooksiden har faktisk over 200 følgere og det er mange som gir lykkeønskninger og gratulasjoner når det kommer oppdateringer.

-Det at vi har så mange følgere motiverer. Det gjør at det er morsommere å oppdatere siden. Når vi får så mange positive tilbakemeldinger gleder dette og vi får selvfølgelig lyst til å trene mer, sier Miriam.

For mange kan det å skrive «til helga skal vi skyte osv…..» skape et press. Her er meningen blant jentene litt delt.

-Noen av oss tenker ikke særlig over det, mens andre føler det er viktigere å prestere nå, enn tidligere, siden vi skal fortelle så mange hvordan det har gått, forklarer de.

Venner eller fiender?

Til slutt lurer vi på det mange sikkert har tenkt på. For hvordan er det egentlig å være konkurrenter på skytebanen og så gode venner ellers?

-Vi må innrømme at det noen ganger kan være litt utfordrende. Det er ikke alltid like kult å se at de to andre har gjort det kjempebra, når du selv føler at du ikke har fått til noen ting, men som regel klarer vi å se det positive i det i stedet. "Ja, det gikk kanskje ikke så bra denne gangen, men i det minste gikk det veien for de andre" - også gleder vi oss over det, avslutter «snuppene».