Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Ungdomsgruppa i Hammerfest

Til tross for flere timer i bil til nærmeste stevne og 11 mil til nærmeste skytterlag har Hammerfest skytterlag en stor ungdomsgruppe

Trivsel

-En god lagånd skaper trivsel, sier ungdomslederen Idar Helmer Pedersen i Hammerfest skytterlag. Han er leder for ungdomsgruppa hvor også Anita Tormodset og Anne

Samhold er viktig i Hammerfest

Jorunn Strand Pedersen er med i styret. Ungdomsgruppa teller idag hele 27 ungdomsskyttere fordelt på alle klasser. Hva gjør de egentlig i Hammerfest som er så bra?

- Vi har en levende ungdomsgruppe som er full av sprell og påfunn og dette skaper engasjement. Vi reiser på samling to ganger i året. Her låner vi et annet skytterlag sin bane og har et opplegg med vekt på det sosiale. Selvfølgelig får det laget vi låner banen av også delta. Dette skaper et samhold i laget som er helt enormt, forteller Pedersen.

Hver høst arrangerer de skyteskole inne på Breilia skole og om sommeren skyter de ute på Blåbærdalen skytebane. 

-For å lære skyteskoleelevene skytesporten best mulig har vi satt et tak på 16 deltakere på skyteskolen. Dette har gjort at flere blir med lenger og etter hvert også ut på stevner, forteller Pedersen.

Ungdomsgruppa i Hammerfest skytterlag


En vanlig treningskveld i Hammerfest

-En vanlig treningskveld for ungdommene hos oss ser slik ut: før hver trening melder man seg på gjennom «Mitt DFS» slik at vi vet hvem som kommer på trening. På treningen får de 45 minutter til å trene på og alle får god veiledning av 1-2 instruktører. Juniorene våre trener sammen med seniorene, sier Pedersen før han forsetter:

- Det er også viktig å sette krav til foreldrene. Fram til barna blir juniorer må de følge dem til trening og konkurranse og være der mens de skyter. På treningene sitter de i live-rommet og koser seg med kaffen. Noen ganger har noen med kaker, vafler eller lignende og dette er med på å skape flotte rammer rundt treningene.

Ungdomsgruppa er også opptatt av hvordan de unge takler motgang og medgang.

-Har man en dårlig dag er det lov å holde seg hjemme. Mislykkes man på banen er det lov til å bli deppa, men bare i 15 minutter. Da rister man det av seg og aksepterer at det kommer nye sjanser. Slik slipper vi at «suringer» går rundt og forpester det gode miljøet, sier medlemmene i ungdomsstyret som også mener det er viktig å være fornøyd med seg selv når det går bra. 

-Det er lov til å skryte av egne prestasjoner, men da må man skryte av andre også. I Hammerfest er vi veldig opptatt av å se alle og at vi ikke fremstår som egoister. Kan man bidra til å gjøre noen bedre så er det til min egen fordel, forklarer de.

Interne konkurranser

I tillegg til den vanlige treningskvelden har de også en konkurransekveld hver uke.

F.v. Eskil Nilsen, Beate Paulsen og Miriam A. Pedersen

- Vi har en egen premieskyting hver onsdag. Under disse konkurransene kan skyttere klare ulike «krav». En aspirant skyter først om bronse deretter sølv, og til slutt gull. Ved å klare gull får de jakke og reim og blir rekrutter. Deretter starter en ny runde med bronse, sølv, gull, fat og skjold. Premiene deles ut hver onsdag mellom første og andre lag. Dette er med på å skape oppmerksomhet og treningsiver hos alle og enhver, forteller ungdomsleder Pedersen.

Lange avstander

En stor del av det å drive med skyting dreier seg om å reise på konkurranser. I Oslo- og Akershus-området kan en i løpet av en helg på sommeren få med seg 6-7 stevner uten å ha kjørt veldig langt. Slik er det ikke for ungdomsskytterne i Hammerfest. Med det nærmeste aktive skytterlaget 11 mil unna og generelt store avstander innad i samlaget gjør at det sjelden er mulig å skyte mer enn to innendørsstevner i løpet av en helg. Under vinterens samlagsstevne på 15 meter tilbakela de hele 540 kilometer i bil. Dette er faktisk lenger enn å kjøre Oslo-Trondheim.

-Selv om det er langt å kjøre for å skyte stevner så hender det ofte at arrangørene har en morsom vri på konkurransene. Det kan være alt ifra lagskytinger og stafetter til "prikkskyting" og utslagsskytinger. I de individuelle konkurransene havner man som regel i en eller annen form for duell der hvem som møter blir rimelig tilfeldig. Her kan det fort skje at en seniorskytter ryker mot en ungdomsskytter, sier Pedersen som i vinter har tilbakelagt 180 mil med ungdomsgruppa fordelt på fire turer hvor de tilsammen skøyt seks stevner.

Så hvis du synes det blir langt å kjøre til sommerens LS så kan du jo tenke på ungdommene fra Hammerfest som må kjøre 240 mil - en vei.

Ungdommene

Vi har også snakket med ungdommene selv. Vi spurte de om hvorfor de begynte med skyting. Flere av de svarer at de begynte fordi noen i familien er aktive, men dette er ikke tilfellet for alle.

-Vi spilte egentlig fotball, men så sluttet vi med det. Så fikk vi prøve skyting og har drevet med det siden. Det angrer vi ikke på, sier to av ungdommene i Hammerfest.

Når vi spør ungdommene om hva som er så morsomt med skytinga er de ganske enige om hva det er som trigger dem.

-Det er mye som er morsomt med skyting. Det er gøy med konkurranse og trening. Det å se fremgang av treningen gir en veldig god følelse. I tillegg er det mange trivelig folk som skyter her i Hammerfest og det gjør at det blir et veldig godt miljø, avslutter de.

Sjekk ut bildekarusellen i bunn av artikkelen!

Tre Hammerfest-rekrutter på trening. Nærmest Adrian Abrahamsen, Oliver Johan Ellingsen og Adrian Christoffer Pedersen 


 • Tre Hammerfest-rekrutter på trening. Nærmest Adrian Abrahamsen, så Oliver Johan Ellingsen og lengst bort Adrian Christoffer Pedersen
 • Mie Olsen og Benjamin Hægdahl Eide blir instruert av Børge Nilsen
 • Adrian Abrahamsen i full fokus
 • Skytterlagets yngste skytter er Miriam Amalie Pedersen som blir 10 år i oktober
 • Torben Stand Eriksen slo til på årets LS med 250 på banen og 30 treff på felten. Slike prestasjoner viser at det er mulig og gir mye motivasjon for de andre
 • Far og datter: Svein Ivar Paulsen og Beate Paulsen gikk på skyteskole i høst og er nå ihuga skyttere
 • F.v.: Eskil Nilsen, Beate Paulsen og Miriam A. Pedersen under premieutdeling ASP
 • Adrian Chr. Pedersen er en lovende rekrutt som nærmer seg 350 med stormskritt. Bak sees mamma Jorunn Mjåland sammen med Oliver J. Ellingsen
 • Ungdomsleder Idar H. Pedersen sammen med Oliver J. Ellingsen
 • Hammerfest skytterlag består av mange skytterfamilier. Her representert med mor Anne Jorunn Strand Pedersen og sønnen Torben Strand Eriksen
 • Fra januarsamlingen i Honningsvåg
 • Januarsamlingen handlet mye om teambuilding og her er det ingenting å si på lagfølelsen. F.v. Geir Amundsen, Siv Bente Jæger, Eskil Nilsen, Beate Paulsen, ?, Berit Holmen og Idar Pedersen
 • Ungdommene fra LS Oppdal: F.v.: Torben S. Eriksen, Adrian C. Pedersen, Benjamin Hægdahl Eide, Oliver J. Ellingsen, Eline Beate Duurhuus og Miriam A. Pedersen