Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Ungdomsstevnet 2013

Ungdomsstevnet 2013 ble arrangert 31.8 - 1.9 i Numedal. Vi har snakket med noen av de som deltok og hørt hva de synes om arrangementet.

Anvisning finaleDet har ikke gått mange uker siden vi kom hjem fra Landskytterstevnet på Oppdal. For mange ungdommer på Østlandet braket det igjen løs for to helger siden da Ungdomsstevnet ble arrangert i Numedal.

Ungdomsstevnet er nærmest et Landskytterstevne i miniatyr der det kun er ungdomsskyttere som deltar. Det skytes både bane og feltskyting, samt stang, felthurtig og lagskyting. Det er med andre ord en helg spekket med skyting. I baneskytingen blir skytingen på Flesberg og på Rollag og Veggeli slått sammen slik at maks poengsum før finalen er 500 poeng. Nivået i år var veldig høyt og mange hadde 500 poeng før finalen.

Under søndagens finaler var det både speaker, stort publikum og det ble nærmest LS-stemning på finalearenaen på Flesberg. Selv om det er mye skyting og spennende konkurranser er det likevel mange som tar turen til Numedal på grunn av det sosiale.

- Jeg har deltatt hvert år jeg har hatt muligheten og jeg koser meg hver gang. Det beste med ungdomsstevnet er det sosiale. I år var det veldig koselig med kinoen som var på lørdag kveld, sier Taran Cecilie Bjørnsen fra Drangedal.

- De er veldig flinke til å sørge for at vi har det bra også utenfor skytebanen og det betyr mye, forteller Bjørnsen.

Nye skyttervenner

Mange av skytterne har overnattet i klasserom ved Flesberg skole eller i campinvogn og telt ved Haugen gård.

Lørdag kveld var det grilling og kino på Flesberg samfunnshus for alle deltakerene. Det var også muligheter for å spille både fotball og volleyball på Haugen gård hele helga. 

Dette er en viktig del av Ungdomsstevnet og utvilsomt populært blant deltakerene


Det er med andre ord gode muligheter for å få nye skyttervenner, noe Regine Nesheim fra Eidsbygda skytterlag opplevde. Regine har akkurat startet på NTG på Lillehammer og dro sammen med skyttere fra Lillehammer-området.

- Jeg ble med mange nye fra samlaget jeg reiste med. Jeg synes det er bra at det finnes et slikt stevne for ungdom. Jeg har ikke deltatt tidligere på grunn av den lange reiseavstanden, men jeg hadde hørt mye om det fra før og syntes det hørtes spennende ut. Det er bra at det er et stevne kun for ungdom, sier Regine som deltok på både baneskytingen, feltskytingen og stangskytingen. Hun var middels fornøyd med resultatene, men skrøt av hvordan stangskytingen var lagt opp.

- Jeg tror det er viktig for de unge å prøve stangskyting, og at det samtidig var så uhøytidelig gjorde det veldig morsomt spesielt for de yngste, avslutter Nesheim.

Nytt av året var nemlig at det ble arrangert stangskyting på 100 meter slik at også de med .22-kaliber kunne delta. Arnt Erik Wollum fra Nord Odal var en av de som satte pris på det alternative opplegget. Han var med en gjeng fra Solør Skyttersamlag som tok med seg mange av sine ungdomsskyttere til ungdomsstevnet.

- Jeg deltok egentlig fordi det ble arrangert som en sosial tur gjennom samlaget. Men det var jo også for å få litt variasjon, med tanke på både stang og felthurtig. For meg var det beste med Ungdomsstevnet at det var åpnet for stang og felthurtig. Det er også gøy at det er 100% premiering, slik at de som ikke når helt opp også får premie, sier Wollum.

Fornøyd arrangør

Arrangøren er også kjempefornøyd etter årets arrangement. Formann i Flesberg Skytterlag og tidligere stevnansvarlig Ola Fosshaug sier at de er veldig fornøyde med årets gjennomføring - til tross for noen tekniske problemer underveis.

- Vi er kjempefornøyde med årets stevne. Vi hadde noen problemer med elektronikken, men det gikk i orden uten den store konsekvensene, forteller Fosshaug. Han forteller også at de ser et forbedringspotensiale når det gjelder livevisningen ut til de som følger med hjemmefra.

- Ellers vil det ikke bli mange endringer til neste år. I 2014 har vi 20 årsjubileum og det kommer til å bli markert. Det er mulig at datoen for arrangementet vil bli flyttet siden det krasjer med avslutningen av Norgescupen for senior, men dette er ikke avgjort ennå, forteller Fosshaug.

Han er også, i likhet med de unge skytterne vi snakket med, godt fornøyd med hvordan lørdagskvelden ble.

- Det nye opplegget på kvelden var suksess. I år kjørte vi US-kino og til sammen på de to filmene vi viste var det nærmere 100 ungdommer. Stemninga var på topp, og foreldrerommet var fullt hele kvelden med både ungdom og voksne. Vi hadde ca 70 stykker som sov på klasserom på skolen og leide lokaler i nærheten. I tillegg var det hele 24 campingvogner på skyttercampen! Skyttercampen telte i overkant av 150 personer, og ungdommen storkoste seg, avslutter Ola Fosshaug som legger til at de arrangerer Ungdomsstevnet hvert år fordi de mener at ungdommen fortjener et slikt arrangement.