Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Gutta fra Setskog

Anders, Richard og Niclas fra Setskog Skytterlag

Har du hørt om Setskog Skytterlag?

Av Ola Herje, #dfsungdom

Representerer bygda
Setskog er en liten bygd helt øst i Akershus på grensen til Sverige. Som de fleste andre bygder i Norge har de et eget skytterlag. Selv om Setskog Skytterlag er et lite lag har de fostret flere storskyttere. Thomas Bråthen og Sigbjørn Lunner var begge tidlig på 2000-tallet blant Norges beste skyttere. Bråthen var mange år på militærlandslaget, mens Lunner blant annet var i Kongelaget i 2003. Søskenparet Simon Kolstad Claussen og Sofie Kolstad Claussen har også lært å skyte i Setskog Skytterlag. 

Vi i #dfsungdom har snakket med Anders Oddevald Sletner, Richard Gløtta Solberg og Nicklas Gløtta Solberg fra Setskog Skytterlag. Alle tre er unge og lovende skyttere fra Setskog som synes det å skyte for et lite lag er gøy.

-Det er morsomt å prestere bra når vi er så få. Vi representerer på en måte hjembygda, forteller Richard, den eldste av brødrene Gløtta Solberg. Niclas Gløtta Solberg, Richard Gløtta Solberg og Anders Oddevald Sletner har alle tatt store steg på skytebanen de siste årene, og dette har blitt lagt merke til i hjembygda. 

Aktiv ungdomsgruppe
Denne suksessen kommer som et resultat av den aktive ungdomsgruppa i Setskog Skytterlag. For selv om Setskog er et lite sted med få innbyggere har ungdomssgruppa lyktes i rekrutteringsarbeidet.

-På Setskog er det egentlig ikke så mange fritidsaktiviteter å velge i mellom. Vi har fotball og ski, i tillegg til skyting da, forteller gutta. Derfor er det mange som velger skyting på Setskog, også jenter.
-I klassen min går tre av de åtte elvene på skyting. Det er dessuten en del jenter med også. Faktisk så er halvparten jenter, forteller Nicklas.

Gutta forteller videre at skyting faktisk er svært populært på Setskog. Med en oppslutning på nesten 50% har med andre ord skytterlaget lyktes med rekrutteringen.

-I år har det vært med 24 ungdomsskyttere, og når du legger til at det kun går 50 elever på skolen her så er det ganske bra, forteller gutta. 

Jakt og felt
Men hva gjorde egentlig at Anders, Richard og Nicklas startet å skyte?

-Pappa drev med jaktfelt og skyting, og da blei vi også interessert, Niclas og Richard. 

For mange på Setskog er nemlig jakt, og ikke minst elgjakta, et av årets høydepunkt. Den store jaktinteressen har nok også gjort sitt til at det er feltskyting som er guttas favoritt.

-Jeg liker felt best fordi det er mest krevende, sier Anders.

Nicklas liker feltskyting best rett og slett fordi det er her han presterer best. Storebror Richard er enig med både Anders og Nicklas, men legger til at det er variasjonen som gjør at han han liker feltskyting ekstra godt

-På en feltrunde kan du bli utsatt for vind som gjør at du må skru, og dessuten så er ingen av figurene like, forteller han.

Gutta forteller også at skytingen i seg selv er veldig spennende og at dette trigger dem. 

-Noe av det som gjør skyting så spennende er at det er en millimeter-sport, du må alltid være 100% fokusert, forteller Richard. For brødene Gløtta Solberg var det nok nærmest obligatorisk å starte med skyting ettersom de også er søskenbarna til Simon og Sofie Kolstad Claussen.

Rekrutteringslag
Til tross for at gutta trives godt hjemme i Setskog Skytterlag har de nå valgt å skyte for Høland/Bjørkelangen Skytterlag fra nyttår. Et naturlig valg skal vi tro guttene.

-I Høland er det flere skyttere som er på vår alder, i tillegg til at vi går sammen med de fleste på ungdomsskolen på Bjørkelangen, forteller Richard. Instruktøren, og primus motor i Setskog Skytterlag, støtter også gutta i klubb-bytte.

-Thor, som er treneren vår i Setskog, mener at han ikke har noe mer å lære oss når vi har passert 230 poeng, forteller Richard.

Dermed er det på høy tid for trioen å bytte lag ettersom alle har personlige rekorder godt over 240 poeng.

-I Setskog er det heller ikke 200 meter, og dermed måtte vi uansett ha byttet lag når vi ble seniorer. Dessuten så er det mange som har gjort den samme overgangen tidligere, skyter Anders.

Anders har helt rett. Alle de fire storskytterne vi nevnte innledningsvis gikk fra Setskog til Høland/Bjørkelangen skytterlag etter hvert som de ble eldre. Formann i Setskog Skytterlag, Thor Grasmo, sin uttalelse til lokalavisen Indre Akershus Blad tidligere i år er alt i alt svært dekkende:

-Vi er et rent rekrutteringsskytterlag, uttalte han.

Selv om gutta reiser til Høland/Bjørkelangen fortsetter ungdomsarbeidet i Setskog som før. Hvem vet - kanskje kommer det flere storskyttere fra Setskog Skytterlag? Det blir uansett spennende å følge Anders, Richard og Nicklas og resten av skytterne fra Setskog i årene som kommer.