Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Norgescup for ungdom?

Les hva Stine og Ola tenker om Norgescupen og rekrutteringsskyting

Av Ola Herje, #dfsungdom

Før du leser dette er det viktig å huske på at dette er våre meninger (Stine og Ola) og ikke DFS som organisasjon sin mening. Målet vårt er å skape en debatt vi håper kan bidra til å øke rekrutteringen i skyttersporten.

Til helga er det Norgescup på Nordmøre. Det er mange som tar turen, og helgas tre stevner har mellom 350 og 400 påmeldte skyttere. Når Norgescupen arrangeres på Østlandet eller i forkant av LS kan deltakerantallet være over det dobbelte av dette. Det er mange skyttere som har Norgescupen som et mål i løpet av sesongen – dette gjelder både senior og rekrutt/junior. Men har du noen gang tenkt over at det ikke er noe som heter «Norgescup» for rekrutt, eldre rekrutt og junior? I Skytterboka står det nemlig at Norgescupen kun er for klasse 3-5 da det er disse som kan oppnå Norgescup-poeng. Samtidig står det at stevnene skal ha et konkurransetilbud til de andre klassene, og det er nok her misforståelsen har oppstått. Dette har ført til at vi sier «Norgescup» også når vi snakker om ungdomsklassene. Mange mener at de som skyter i ungdomsklassene også bør få Norgescup-poeng på lik linje med seniorene. Men er det egentlig det vi vil? Vil en Norgescup i skyting for rekrutt og junior fremme bredden og øke rekrutteringen i DFS?

Hvor mange rekrutter og juniorer er det som drar på Norgescup? Dette antallet varierer fra runde til runde og etter hvor i landet det arrangeres. Det er ofte flest «langveisfarende» ungdomsskyttere på de to første rundene, og færre på den siste runden. Det å reise langt, overnatte en eller flere netter på hotell og kjøre mange mil i bil for å delta på Norgescup er det ikke alle ungdomsskyttere som har mulighet til. Når vi ser på resultatlistene er det ofte de beste fra hver landsdel som reiser og skyter Norgescup. Mange av de beste ungdomsskytterne føler kanskje at de «må» reise på Norgescupen fordi «alle» konkurrentene gjør det? Men hva da med alle rekruttene og juniorene som sitter hjemme i Hardanger, Trøndelag eller Troms?

I vår pekte vi på forholdet mellom topp og bredde i saken om Østlandsmesterskapet for ungdom, og dette er et poeng her også. Helga når det er Norgescup blir det sjelden eller aldri arrangert andre åpne stevner i Norge. Dermed er det kun de som har mulighet til å reise på Norgescupen som får deltatt på stevner disse helgene.  De som har mulighet til å reise på Norgescup får viktig – og morsom – stevneerfaring. De som sitter hjemme har ikke samme muligheten, og dermed får de beste skytterne en bedre mulighet til å utvikle seg som skyttere. De hjemmeværende skytterne derimot, får ikke denne muligheten på grunn av det dårlige stevnetilbudet. På denne måten mener vi Norgescupen bidrar til å øke forskjellen mellom topp og bredde i ungdomsskytingen.

Hva er da alternativet? For det første tenker vi at det ikke kan være noe problem å lage to forskjellige påmeldingssider til Norgescup-stevnene på dfs.no. Den ene, for seniorsskytningen på 200 meter, går selvfølgelig under navnet «Norgescup». Skytingen på 100 meter derimot bør ha et vanlig navn som f. eks. «Buttentjernstevnet» eller «Kvæfjordstevnet». Dette vil bidra til å minke fokuset på en cup, som tross alt, ikke finnes. Dette i seg selv vil selvsagt ikke ha en stor effekt. Derfor er vi avhengig av at det legges til rette for et bedre lokalt stevnetilbud for ungdomsskyttere de aktuelle helgene. Det er vel ikke noe i veien for at lokale skytterlag kan arrangere 100 meter-stevner for ungdommer samme helg som det er Norgescup for senior? Eller hva med en ungdomssamling i regi av samlaget med fokus på det sosiale? Dette ville gjort at flere ungdommer kom seg ut på stevner eller samlinger i helgene da Norgescupen arrangeres– uten å måtte reise 50 mil én vei.

Norgescupen er utvilsomt et arrangement som samler mange skyttere, men vi mener også at den gjør at mange blir sittende hjemme uten et stevnetilbud i nærheten. Dette kan bidra til å skape et større gap mellom topp og bredde, og på sikt hemme rekrutteringen. Det er med andre ord store muligheter til forbedring. Å fjerne betegnelsen «Norgescup» for ungdomsskytterne, og samtidig skape et bedre stevnetilbud lokalt de aktuelle helgene kan være et steg i riktig retning. Skyting skal jo være en sport for alle – alltid!

Hva mener du?