Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Multitalentet som valgte skyting

Sander valgte skyting i jakten på godfølelsen

av Ola Herje, #dfsungdom

Han har de siste årene spilt håndball på ikke mindre enn fem lag - alt fra guttelaget i klubben, til A-lag og gutte-landslag.

-Jeg hadde muligheten til å komme med til ungdoms-OL i år, forteller den unge idrettsmannen da vi møtte ham.

Ungdoms-OL ble i år arrangert i Nanjing i Kina og han var en av de som var aktuelle til å bli med å G96-laget til Norge. Sander Engevik har blitt omtalt som en lovende hånballspiller. Han debuterte i Postenlligaen for Stord HK, som er den øverste serien i Norge, våren 2014 som sekstenåring. Alt lå dermed til rette for en lysende håndballkarriere. Det var imidlertid ikke slik det skulle bli - Sander driver nemlig med skyting også.

-Faren min har alltid drevet med skyting, og jeg har vært med ham på stevner hele livet. Jeg prøvde å skyte for første gang da jeg var 6-7 år gammel, og begynte å konkurrere som tiåring, forteller Engevik.

Det tøffe valget

-Det siste året har jeg trent svært mye. Det har blitt opptil 15 økter i uka, og lengre perioder med både skyting og håndball. Dette har gjort at jeg føler at jeg ikke kan gjøre noe av det jeg driver med godt nok. Jeg har ikke klart å fokusere 100% på noe. Det har vært slitsomt, men det har jo gått greit.

Derfor bestemte han seg i vår for noe som veldig mange har reagert på.

-Jeg valgte i vår å slutte med håndball-satsingen, og fokusere fullt og helt på skyting. Det er det mange som syntes er rart – spesielt folk som ikke er i skytter-mijløet, forteller Sander.

Valget forklarer Sander med sitt store vinnerinstinkt, og jakten på «godfølelsen».

-Jeg har et stort vinnerinstinkt og jeg tror det er større mulighet for meg å lykkes innen skytesporten enn i håndballen. Dessuten er den følelsen jeg får av å lykkes i skytesporten sterkere enn den jeg får i håndball, forklarer han før han legger til.

-I skyting er det også veldig lett å se fremgang og tilbakegang i forhold til andre idretter og dette gir god motivasjon, forklarer han

I tillegg til håndball og skyting har han også spilt fotball og er fortsatt med på noen kamper.

-Ja, jeg er fortsatt med på noen kamper, men det er bare for moro skyld, sier den aktive ungdomsskytteren.

Godt miljø

Han tillegger også at det gode miljøet i DFS har hatt en finger med i spillet.

-I skyttersporten er det et svært bra miljø hvor alle snakker med alle, enten man er skytterkonge eller rekrutt. Dette er spesielt med DFS-miljøet og noe jeg ikke fant i like stor grad i håndball-miljøet.

Han føler også at det er plass til alle, uansett nivå, i skyting.

-Skyttersporten har også større rom for breddeidretten. I håndballen er det topping av lag tidlig. Jeg syntes rett og slett det er mer resultatorientert i håndball. Når jeg skyter kan jeg ha fokus på mine egne ferdigheter og mestring, og dette var vanskeligere i håndballen, forteller den reflekterte skytteren.

Skolen

Sander har også fått i orden en studieordning ved sin videregående skole som sikrer at han kan trene opptil åtte timer skyting i uka i skoletiden. Han går på idrettsfag ved Stord videregående skole, og har fått muligheten til å velge skyting som sin idrett i programfaget toppidrett.

-Far ordnet det slik at jeg kunne ha skyting på skolen. Slik timeplanen er nå kan jeg trene nesten åtte timer skyting hver uke, sier han.

I år er det to skyttere som har denne muligheten ved Stord vgs og neste år kommer det en til.

-Vi er veldig heldige siden 15-meterbanen ligger i gåavstand fra skolen. Faren min kjører skytterutstyret til skytebanen, forteller Sander.

Fordeler og ulemper

Mange vil tenke at det å kombinere skyting med en idrett som krever god fysikk og styrke vil være en fordel i skyting. Her har Sander erfart noe annet.

-Det er nok ikke en ulempe å være godt trent i skyting, men i håndball trener man ofte tung styrketrening og dette er vanskelig å kombinere med skyting. Ei hard styrkeøkt før en skytekonkurranse er ikke veldig lurt fordi man blir veldig sliten og støl i muskulaturen. Derfor var det ofte jeg måtte droppe styrkeøktene med håndballaget foran skytekonkurranser, forklarer ungutten fra Stord.

Han mener derimot at det å være skytter hjalp ham på håndballbanen.

-Som skytter kreves det at du er fokusert og konsentrert, og tilstede mentalt. Dette har jeg nok fått bruk for på håndballbanen i kampsituasjoner.

-I tillegg er skyttersporten slik at hvis man trenger en pause fra stevner ei helg så gjør ikke dette noe. Dette var vanskelig med håndballen. Her kunne man ikke komme å si «jeg har ikke lyst å spille i helga så jeg tar fri». Det er med andre ord en større frihet i skyting og det setter jeg pris på, forklarer han.

Satser felt
Som alle vet foregår håndballsesongen vinterstid. Derfor har det de siste årene blitt lite tid til feltskyting for den unge rogalendingen. Det blir det nå en endring på.

-Jeg har som mål å komme til Nordisk Ungdomsmesterskap. Derfor kommer jeg til å skyte mye felt i årene som kommer. Både fordi det er gøy, og fordi det er nødvendig for å bli god nok til å representere Norge i Nordisk Mesterskap, avslutter Engevik som skal fortsette å spille håndball.

-Ja, jeg skal spille litt på rekruttlaget til Stord, men det er skyting jeg har fullt fokus på nå.