Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Skolekonkurranse ved Sogndalen skole

Har du hørt om skolenes landskonkurranse i geværskyting? Ikke det? Da må du lese denne saken.

av Ola Herje, #dfsungdom


Skolenes landskonkurranse i geværskyting har røtter i DFS helt tilbake til 1967, og er en konkurranse hvor ungdomsskoler og videregående skole konkurrere om å ha flest deltakere og høyest poengsum i lagskytingen. Det er flere lag og skoler som er med og et av disse er Songdalen ungdomsskole på Nodeland i Vest-Agder. Denne skolen har deltatt på skolenes landskonkurranse i geværskyting i over 30 år. Dette har skjedd i samarbeid med Greipstad skytterlag. Vi har tatt en prat med formann i Greipstad skytterlag, Svein Jåtun. Hvordan får de egentlig alle elevene ved en skole med 200 elever til å delta i landskonkurransen i geværskyting?

-En tradisjon før jul
-Vi arrangerer konkurransen for alle klassene på ungdomskolen etter at elevene er ferdig med tentamen før jul. Dette er en fin avkobling fra lesing og en fin avslutning før juleferien, forteller formannen.

På Songdalen skole har skyting før jul blitt noe de forventer.

-Før var det vi som måtte kontakte skolen og høre om det var interesse. Nå er det motsatt. Nå ringer skolen og sier at de vil være med. Det er utrolig gøy – de forventer at vi stiller opp, sier han.

Selv om skolen forventer at skytterlaget stiller opp arrangerer ikke landskonkurransen seg selv. Dette vet Svein Jåtun.

-Vi er avhengige av at medlemmene i skytterlaget kan stille opp å være instruktører. Heldigvis er våre medlemmer svært positive til dette, og flere tar seg fri fra jobb for å kunne være med å arrangere i tillegg til en rekke veteraner som stiller villig opp, sier han.

-Vi har også en ildsjel i Ingvar Aarhus som har vært med hele veien og som organiserer det hele. Dette er vi helt avhengige av for å kunne gjennomføre, foklarer Jåtun.

Rekruteringsarena
Har du hørt om Sørli-brødrene Håkon, Daniel og Peter? Disse kom inn i skytesporten på grunn av eldstebror Peters deltagelse på landskonkurransen.

-Peter Sørli deltok på landskonkurransen i geværskyting, og ble rekruttert inn i skytterlaget på den måten. Senere ble også brødrene hans med og til slutt også faren, forteller Jåtun.

Dette viser utvilsomt hvordan landskonkurransen kan være en rekrutteringsarena for skytterlagene.

-Landskonkurransen i geværskyting er også en fin arena for skytterlaget å plukke opp de ungdommene som har falt utenfor andre idretter som håndball, fotball eller langrenn, fortsetter han.

I tillegg til at det er en god arena for rekruttering mener Jåtun også at det er fin måte å reklamere for skytterlaget i bygda.

-Siden alle ungdommene ved skolen får prøve skytesporten, og får se hva det går ut på og har det gøy med skyting får vi mye positivitet rundt skytterlaget i bygda. Dette er viktig samtidig som at det gir opplysning om hva skyttersporten er. Det er tross alt mange som ikke vet hva DFS er for noe, forklarer formann i Greipstad.

Gjennomføringen
Men hvordan gjennomfører de det egentlig?

-For det første så er vi så heldige at innendørsbanen vår ligger i forbindelse med skolen. Dermed er det gå-avstand fra klasserommene til skytebanen. Dette gjør det utvilsomt mye letere for skolen å delta, forklarer Jåtun.

Videre sier han at ved siden av å organisere hvem som skal være instruktører så er sikkerheten viktig.

-Alle elevene får en gjennomgang av sikkerhetsrutiner før de skyter. Det er 5-10 minutter med teori før de går inn på skytebanen. Det er viktig å huske på at det er mange som aldri har holdt i et våpen før og vi må derfor ta det deretter, sier formannen.

Greipstad skytterlag har organisert det slik at de har en dag per trinn i uka før jul. Den første klassen kommer når skolen begynner, og den siste går nå skolen slutter.

-Vi får også klasselister av skolen på forhånd. Det gir oss muligheten til å legge elevenes navn på skivene og dermed også ha livevisning, sier Jåtun.

Konkurransen
Selve konkurransen er 15 skudd liggende. På grunn av utebanens beliggenhet deltar ikke Songdalen ungdomsskole på 100 meterkonkurransen.

-Selve skytinga, eller konkurransen, foregår ved at alle elvene skyter prøveskudd og deretter tre femskuddserier. Disse resultatene sendes inn til DFSU og danner grunnlaget for konkurransen, forklarer Jåtun, som også sier at de får tilskudd av DFSU.

-DFSU gir oss tilskudd i form av penger fordi vi er med på landskonkurransen. Dette bidrar til at vi kan la skolen delta gratis. Vi sponser skolen med skudd og utstyr, forklarer Jåtun før han legger til:

-Det er det uansett verdt hvis vi klarer å rekruttere nye skyttere.

Tilbakemeldingene fra skolen har også vært gode.

-Skolen er veldig fornøyd med opplegget og vi får skryt av rektor hvert år. Det er gøy og gir motivasjon til å fortsette. Jeg vil så absolutt anbefale dette til andre skytterlag. Skytebaner ligger ofte i forbindelse med skoler eller idrettshaller så det bør ikke være noe problem sånn sett. Det gir svært god reklame for skyttersporten, og hvis man har klart å rekruttere én skytter så er det flere enn ingen, avslutter Svein Jåtun.

Hva gjør du for å få til dette?
Går du på ungdomsskolen eller videregående og ønsker at din skole skal delta på Landskonkurransen i geværskyting? Da må du ta kontakt med ditt lokale skytterlag og si at du og/eller flere ønsker å delta. Deretter må skytterlaget ta kontakt med skolen og høre om dette er noe de kan tenke seg å være med på. Og husk: gjør det med en gang for det tar ofte litt tid å få ting i gang.

Her er linken til hvordan du kommer igang.