Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Skyting som valgfag

Fra høsten av er det mulig for elevene ved Rennebu ungdomsskole å ha skyting som valgfag. Et prosjekt satt i gang av skytterprinsessen fra 2013.

av Stine Cecilie Granlund, #dfsungdom


For to år siden leste Mona Isene en artikkel i Skyttertidene om at det kom et fag som het valgfag. Her så hun en gylden mulighet for å få drive med hobbyen sin i skolen.

- Jeg skrev et brev til rektor på vegne av Rennebu skytterlag. Skolen har tidligere vært med på skolekonkurransen i skyting, så rektor var svært positiv innstilt til skyting, forklarer Isene.

Det er 40 – 50 elever ved ungdomsskolen som velger fysisk aktivitet og helse i valgfag forteller Isene. I lærerplanen står det at elevene skal lære om energiinnskudd og energiforbruk, dette og kosthold velger de ha felles med de andre aktivitetene. Isene har et håp om å vise at det er mer til skyting enn bare å ligge bak geværet og trekke av. Derfor blir det øktene fordelt mellom teori og praktisk skyting. 

- Det vil bli alt fra balansetrening, mentaltrening og skyting. Det vil også være fysisk aktivitet, og ikke nødvendigvis skyting hver gang, forklarer Isene.
Isene har selv gått på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) med skyting, og vil ta med seg noe av erfaringen derfra inn i valgfaget.
- Mental trening er undervurdert, så det kommer vi til å bruke mye tid på. Fra NTG vil jeg ta med meg trening to timer hver uke, sier Isene.
Selv er Isene gift med en skytter og det har vært mye snakk om skyting. For Isene har troen på at hvis du kan snakke om skyting, så kan du beskrive hvordan du gjennomfører ting. Hun mener at dette vil være med på å utvikle skytterne.

 Det er ikke bare de vanlige elementene ved skyting Isene vil ta med seg inn i valget. Hun vil også ta med andre fag.
- Vi skal føre en treningsdagbok, og på denne måten vil elevene også få øve på å skrive rapporter slik de gjør i naturfag. Ved å føre statistikk og gjennomsnitt tar vi også med matematikk inn i skytingen, sier Isene.

Det vil også bli noe fysisk aktivitet. Ved skolen har de tilgang på et stort friluftsområde, noe Isene ser for at de kan bruke til fysisk trening. Isene mener at skyting er noe som kan tas med inn i hverdagen.
- Det er en del ting med å holde på med skyting, som er viktig hvis du skal bli en god student. Mye detaljer, struktur, konsentrasjon, og fokus Mange ting som skyting gir som de kan ta med seg videre i livet, forklarer Isene.

Isene vil ha maks 10 skyttere med i valgfaget og det er det lokale skytterlaget Rennebu som står for skytterutstyret.

Artikkelen om skyting som valgfag finner du også ved å trykke på denne linken.