Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Afrikansk skytterdronning?

Anettte Thingbø er ikke helt som andre ungdomsskyttere. Hun har nemlig bodd i Tanzania og Kenya i seks år.

av: Ola Herje, #dfsungdom


Du har kanskje hørt om Anette Thingbø. En ung og lovende skytter som allerede har representert Norge i Nordisk Ungdomsmesterkap. Men visste du at hun har bodd seks år i Afrika?

Livet i landsbyen
-Vi flyttet fra Norge da jeg var 4 år. Foreldrene mine er misjonærer og vi bosatte oss i en landsby hvor de jobbet. Landsbyen lå rett utenfor den store nasjonalparken Serengeti og vi bodde i et helt ok hus i den landsbyen vi bodd, forteller hun før hun fortsettter:

-Tidligere misjonærer har forsøkt å bygge og bo som de innfødte, men har som regel bare blitt sett rart på. Hvorfor bo i jordhytte når man har råd til å bo i vanlig hus?, spurte afrikanerne, forteller Thingbø.

Dagene gikk til skole og lek med de lokale jevnaldrende barna.

-Vi spilte mye fotball og hadde med ordentlige baller fra Norge. Dette fungerte egentlig ikke så godt siden de hele tiden punkterte når de kom inn i busker med skarpe pigger osv. Derfor brukte vi alltid baller laget av plast osv.

De var også hjemme på ferie i Norge flere ganger.

-Siden vi flyttet da jeg var fire år husket jeg ikke noe fra Norge. Derfor var det rart å være i et land hvor det ble hvitt på bakken når det ble kaldt. Jeg husker vi gikk ut og kjente på rimet på gresset. Vi visste jo ikke hva det var, ler Anette.

Skiskyting - uten ski?
Siden hun bodde mange av sine år som barn i Afrika fikk hun ikke lært seg å gå på ski slik andre norske barn fikk. Nettopp dette skulle bidra til at hun startet med skyting.

-Vi flyttet hjem da jeg var 10 år. Mamma så en dag en annonse i avisen om at man kunne starte med skiskyting. Jeg hadde tenkt å prøve dette, men det ville ikke gått så veldig bra siden jeg ikke kunne gå på ski. Derfor spurte jeg mamma om det var mulig å bare skyte. Dermed startet jeg med skyting i Time skytterlag, forteller Thingbø som blant annet forteller at langrennsturene hennes ofte har endt med knall og fall.

Thingbø har vist at hun har et stort talent for skyting og da vi spør henne om oppveksten i Afrika har bidratt til dette svarer hun:
-Det har jeg aldri tenkt over. Jeg lærte raskt det at man må være takknemlig for det man har og gjøre det beste ut av en situasjon. Oppveksten i Afrika viste meg at det er mange måter å løse en oppgave på. Dette har nok bidratt til at jeg er åpen for å prøve nye ting når det kommer til stilling og utstyr i skytesporten. Det har også gjort at jeg tørr å gjøre ting på min måte selv om andre gjør noe annet, forklarer Anette.

Afrika og våpen
Mange tenker på krig når man hører om «Afrika» og «våpen», men dette er ikke tilfellet for Anette.

-Ja, jeg hadde et forhold til våpen da vi bodde i Afrika, men det var i forhold til jakt og ikke krig slik mange andre tenker. Foreldrene mine arrangerte ofte jaktturer for besøkende i Serengeti og det fikk jeg være med og se på. Jeg var jo veldig liten så jeg likte ikke at man skjøt dyr. Derfor gråt jeg jeg ganske mye på de turene, minnes Anette.

Thingbø har også vært i Afrika på besøk etter at hun flyttet hjem.

-Etter at vi flyttet hjem i 2005 har vi vært i Afrika, men ikke i landsbyen vi bodde. Kulturen der er slik at hvis man er på besøk i landsbyen så må man besøke alle sammen. Og da holder det ikke med et besøk på fem minutter. Et besøk der er en hel dag med middag og full pakke og derfor ville et besøk til den landsbyen tatt flere uker, sier Thingbø.

Skytterdronning
Anette Thingbø har nå blitt 19 år og skyter i klasse 5 som andreårssenior. Hun var ferdig på VGS våren 2014 og flyttet derfor til Mandal i august for å studere.

-Jeg flytter til Mandal for å studere nå i august. Her skal jeg studere bistand, misjon og ledelse og skal blant annet 6 måneder på utveksling til Brasil og derfor blir det lite tid til skyting det kommende året.

Anette forteller at hun har trent mye de siste årene, men at studiene har gjort sitt til at det har blitt mindre.

-Jeg har trent ganske mye de siste årene, men studiene tar mer og mer tid. De første årene på videregående trente jeg ca tre ganger i uka. Det siste året har det ikke blitt like mye, men jeg har fått trent bra, forteller hun.

Selv om det blir lite trening det neste skoleåret på grunn av studiene er ikke målet med skytekarrierern noe mindre av den grunn.

-Målet er å bli skytterdronning, avslutter den unge skytteren som bodde 6 år i Afrika.

 

Bilder fra Afrika:

På bilde 2 er familien på vei hjem til Norge i bil og bildet er tatt i Sahara, mens bilde 3 er av Anette og hennes bestevenn i landsbyen de bodde, Ema.