Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Blogg: Det evige utstyrsjaget

Duppeditter på geværet og nye hansker, capser, hurtigladere og annet utstyr. Vi bidrar til et jag etter nytt utstyr og duppeditter.

av Stine Cecilie Granlund


Da adlerauget ble lovlig å bruke i alle klasser var jeg en av dem som jublet. Ikke fordi det var enda en ’’duppeditt’’ jeg kunne bruke penger på, men fordi det er et hjelpemiddel for oss som ikke har perfekt syn. Endelig kunne jeg kanskje se denne blinken, i stedet for en grå masse.

Det er ikke mye man i utgangspunktet trenger for å skyte, uavhengig av hvilken klasse du skyter i. Reim, jakke, bukse, hanske, caps, sko, hørselvern og ikke minst et gevær med magasin. Har du i likhet med meg dårlig syn må du kanskje ha et par skytebriller i tillegg. Likevel er dette helt grunnleggende utstyr du trenger. Så hvor kommer hevarmskuler i freshe farger, adlerauge, irisblendere, fargefiltere, farget miragebånd, formstøpte ørepropper, hurtiglader, futteral, hansker og feltvesker som matcher inn i bildet?

(saken fortsetter under bildet)

Utstyr til 100 000 kroner 

De siste årene har det vært stor oppmerksomhet rettet spesielt mot skisporten, og utstyrsjaget i den idretten. 20 par ski som er preppet før en konkurranse, og utstyr verdt nærmere 100 000 kroner kunne TV2 melde i 2014. I en kommentar i Aftenposten skrev Solveig Hernandes Vråle at idretten ikke er rettferdig. ’’Det gir stor fordel med det beste utstyret, og noen familier er mer villig til å gi deres sønner eller døtre dette enn andre familier’’ skriver Hernandes Vråle. Er det slik at dette gjelder også i skyting?

Det du skal er å legge deg ned, sette deg på kne eller stelle deg opp. Sikte på blinken og trekke av når det er svart og rundt.  Det store spørsmålet er om alle disse duppedittene vi putter på geværet eller oss selv gir oss noen poeng ekstra eller en fordel fremfor alle andre? Jeg skal være den første til å innrømme at nye ting til skytingen er spennende, og jeg er gjerne med på å teste om det gir meg noen ekstra poeng. Men ett sted må det stoppe.

(saken fortsetter under bildet)

Gir det ekstra poeng?

Jeg tror ikke at utstyr som matcher i farger, flere ulike dresser og sko, eller hullkorn uten stolpe vil avgjøre om jeg kommer på kongelaget eller ei. Dessverre må jeg innse at det er trening som avgjør hvor mange poeng som vises nederst på skjermen på slutten av konkurransen. Selvfølgelig kan noe utstyr gi meg bedre stabilitet på stående, bedre sikt når det er dårlig lys, men til slutt er det min egen innsats på banen som avgjør.

I det evige utstyrsjaget må vi stille opp som forbilder for de nye aspirantene og eldre som kommer inn i denne sporten. Ikke oppfordre til masse utstyr de nødvendigvis ikke trenger i starten, men heller oppfordre til å låne av laget og hverandre. Har du hansker du har vokst ut av – donér dem til ditt skytterlag eller gi dem bort til andre skyttere som har vokst ut av sine eller skal starte å skyte med reim. Er det ikke ødelagt kan det alltids hjelpe en skytterspire.