Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Hva tenker vi på?

Denne uka skriver Lise om hva hun tenker på når hun skyter.

Av Lise Aurland, #dfsungdom

Hva tenker en skytter på før, under og etter skyting? Tenker du på forskjellige ting under et stevne og en helt vanlig trening?

Før skyting

Før skyting tenker nok de fleste på hva man skal gjøre og hvordan man skal gjøre det, både hvordan pusten skal være, hvordan man utfører det perfekte avtrekket og hvordan man får de beste skyte-stillingene. Før skytingen starter bør man tenke seg ut ulike mål ved skytingen, som f.eks å ha en bra 15 skudd eller en 10 skudd i løpet av et 25-35skudds stevne, eller å ha gode skyte-stillinger igjennom hele treningsøkten.

Under og etter skyting

Under skyting bør man kun tenke på det skuddet man holder på med, skudd som allerede er skutt er ute av hodet og det fokuseres på nåværende skudd.

Etter skyting er det veldig forskjellig fra skytter til skytter på hvordan de tenker, dette spørs jo også selvfølgelig på hvordan resultatet fra treningen eller stevnet var. Hvis skytteren har oppnådd et bra resultat som den selv er fornøyd med er tankene ofte positive og man tenker på alt bra man har gjort under den skyte-økten. Om resultatet av skytingen er litt dårligere å skytteren selv ikke er fornøyd ligger tankene mer på det negative og spørsmålet er hva gjorde jeg feil? Selv om resultatet kanskje ikke ble som forventa er det alltid viktig å tenke på de gode tingene man gjorde riktig og følte stemte, ta alltid med det positive videre.

Likt på konkurranse og trening?

Er det sånn at vi tenker på forskjellige ting under et stevne og under en treningsøkt? Svaret er garantert JA! Jeg selv tenker på ting som overhodet ikke har med skyting å gjøre på trening, som f.eks tv-serier, ting jeg vil gjøre når jeg kommer hjem eller om vi trenger noe på butikken som vi ikke har i kjøleskapet. Selvfølgelig tenker jeg på skyting, men fokuset er også på andre ting da det kun er trening. Da jeg er på vei til et stevne forandrer jeg meg umiddelbart og tenker bare på skyting hele tiden og har utrolig mye mental trening for meg selv før jeg går inn på standplass.

Hva tenker andre?

For å se om flere tenker forskjellig fra stevne til trening har jeg spurt noen andre skyttere og de sa omtrent det samme. Flere av dem sa at de tenkte på skolen, hva de skulle ha til middag neste dag, ting de burde ha gjort, venner og andre diverse ting, mens de også hadde fokus på skytingen under treninga. På stevne svarte de fleste at de tenkte på pressinga på avtrekkeren så de fikk et bra skudd, fullt fokus på seg selv og sin egen skyting, gjennomføre bra, pust, teknikk og stilling. En person sa også at på stevne så måtte man bare fokusere på seg selv og ikke det rundt seg fordi da ble man ukonsentrert.