Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Lises treningstips

Denne uken skriver Lise om hvilke øvelser de bruker på trening i hennes skytterlag.

Av Lise Aurland, #dfsungdom

Hver tirsdag og torsdag har vi trening i skytterlaget mitt hvor alle ungdomsskytterne er samlet. Noen trener spesifikt på en eller flere ting alene for seg selv, mens andre har en liten konkurranse seg imellom og noen er med på forskjellige øvelser. Alt dette ettersom hva enhver skytter føler den trenger, vanlig skyttertrening eller noe som setter opp motivasjonen og bare for gøy.

Det å teste ut masse nye treningsøvelser kan du få masse nytte ut av, det er ikke sikkert du merker det etter en dag, men etter du har testa ut forskjellige øvelser flere ganger kan du se fremgang og utvikling.

Gult kort

I øvelsen gult kort samler vi alle skytterne som vil være med på ett sted, gir dem skiver og får dem til å fylle opp magasinene. Når alle skyttere er klare sier standplassleder hvor lang tid dem får på å fullføre ett skudd, deretter ILD. Skytter med dårligst skudd får gult kort og når skytteren har fått tre gule kort er den dessverre ute av øvelsen. Selv om skytteren er ute av øvelsen lar vi dem alltid få følge programmet hvis de vil, men uten kort. Skyttertiden vi bruker her varierer helt fra fri skyttertid og ned til tre sekunder.  Denne øvelsen finner dere også på DFS sitt øktarkiv, men vi har forandret litt på den. Målet med gult kort øvelsen er at enhver skytter skal ha det gøy og fokusere på hvert enkelt skudd som skytes.

(Saken fortsetter under bildet.)

Nærmest 100 poeng

Nærmest 100 poeng er en utrolig gøyal øvelse hvor skytteren lader opp til 11 skudd, men bare skal få 100 poeng. I denne øvelsen kan man skru seg ut av tieren, sikte litt utenfor midten i svarten eller tenke seg til andre metoder å gjøre dette på. Alle 11 skudd skal skytes og bom telles ikke. Hvis ingen treffer 100 poeng vinner den som er nærmest med f.eks 97 poeng. Det finnes forskjellige mål med alle øvelser, her er målet at skytterne skal ha det gøy og utforske selv på hvordan nettopp de skal klare å få 100 poeng på 11 skudd. En lignende øvelse finnes også på DFS sitt øktarkiv.

Samarbeidsøvelse

I denne samarbeidsøvelsen trengs minimum seks skyttere og to våpen. Her deles de inn i lag på tre stykker med ett våpen, en av skytterne får i oppgave å være støtten til våpenet, det vil si å holde våpenet enten med frihånd eller med reim. Neste skytter skal styre siktingen, mens siste skytter tar avtrekk. Standplassleder gir kommando ILD og skyttertid på f.eks 5 skudd, laget med best poengsum vinner. Dette er også en øvelse som anbefales å bare bruke 22.cal på. Målet med øvelsen er å styrke miljøet i skytterlaget, bli bedre kjent, samarbeide og ha det gøy.

(Saken fortsetter under bildet.)

Tørrtrening

Tørrtrening er også er viktig del av selve skytingen, du kan ha forskjellige forberedelsesøkter hvor du går igjennom ulike skyterstillinger til stevne og finpusser med klikk avtrekk. Tørrtrening er alltid veldig kjedelig i starten, men da det blir en rutine å holde på sånn går det mye lettere. Mens du tørrtrener bør du finne en god stilling, kontrollere alle muskelspenninger, justere om noe er galt, finne en god pusteteknikk og utføre gode avtrekk med minst mulig bevegelse i våpenet. Tørrtren i alle stillinger.

En tørrtreningsøkt behøver ikke finne sted på en standplass, her kan du også ligge hjemme på stuegulvet og ha en opptegnet blink på ett ark som du henger på veggen. Skyter du i flere stillinger lager gjerne flere blinker og heng oppover veggen.

Veileder

Om du trenger noen å spørre forskjellige ting om er det utrolig smart og ha en veileder, det trenger ikke være en spesiell veileder, men en du føler deg trygg på å som kan vise deg forskjellige tips og triks. Veilederen din bør kanskje være en du ser opp til, som du synes er flink og som du vil bli like flink som. En veileder kan være din ‘’private’’ instruktør. Et tips er å gå rett til denne personen hvis du lurer på noe, hvis du synes du gjør ting feil, hvis du har mistet teknikken eller bare trenger noen råd for å få motivasjonen tilbake. For enhver skytter kan det være betryggende å vite at du alltid har en person å gå til. Veilederen din kan vise deg tips når du skal skyte i nye stillinger, hjelpe deg med forskjellige øvelser og ha interne konkurranser med deg.

Jeg har også en person jeg ser opp til, da vedkommende skyter følger jeg ekstra nøye med og hører på alle råd som blir gitt. Husk at skyting skal være gøy!